Grote toeloop register illegalen Amsterdam

AMSTERDAM, 20 OKT. De mogelijkheid voor illegaal in Nederland verblijvende buitenlanders om in verband met de vliegramp in de Bijlmermeer een verblijfsvergunning te verkrijgen heeft tot een grote toeloop bij het bevolkingsregister van de hoofdstad geleid. Na het sluiten van de officiële aanmeldingstermijn hebben zich de afgelopen dagen nog ongeveer vierhonderd mensen gemeld voor een verblijfsvergunning. Dat werd vanochtend bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Amsterdamse stadhuis.

De gemeente heeft inmiddels een lijst van 282 personen die in aanmerking willen komen voor de verblijfsvergunning. Voor aanstaande vrijdag zal worden getoetst in hoeverre deze mensen uiteindelijk tercht komen op de definitieve lijst die zal worden gestuurd naar staatssecretaris Kosto. Aan de hand van schriftelijke bewijzen en eventueel persoonlijke bezittingen zullend de betrokkenen moeten bewijzen dat zij hebben gewoond in de flats die zijn verdwenen of ontruimd.

De Amsterdamse wethouder A. Wildekamp verwacht dat voor vrijdag er nog een aantal mensen op de lijst zullen worden geplaatst die als gevolg van de ramp gewond zijn geraakt. Daarnaast zal een aantal 'meelifters' afvallen. De laatste groep dient alsnog het land te verlaten. Wildekamp wilde vanochtend onder verwijzing naar de persoonlijke privacy geen mededelingen over de nationaliteiten van de mensen die de legalisering hebben aangevraagd. "Groepsbeelden van de illegalen staan terug op individuen en dat willen we niet", aldus de wthouder. Zij noemde in dit verband de eerdere schattingen van de Amsterdamse politie waarbij sprake was van 10.000 illegale Ghanezen in de Bijlmermeer.

Na het sluiten van de aanmelding afgelopen zaterdagavond hebben zich nog enkele honderden illegalen gemeld bij het bevolkingsregister. Volgens Wildekamp zullen zij de normale, minder snelle, procedure moeten doorlopen. Indien blijkt dat ze voldoen aan de bijzondere criteria in verband met de ramp zullen ze alsnog voor legalisering worden voorgedragen.

Het officiele aantal mogelijke slachtoffers van de vliegramp in de Bijlmermeer is gezakt to 49 personen. Dat is in totaal twee personen minder dat er aan lichamen werden geborgen. 35 mensen zij geidentificeerd. Er staan nog 13 mensen geregistreerd die zich ten tijde van de ramp in het getroffen gebied bevonden.