Geen opvang van soldaten uit Bosnië

DEN HAAG, 20 OKT. Het ministerie van justitie heeft een verzoek afgewezen van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) om mee te werken aan de tijdelijke opvang van 1.600 Bosnische krijgsgevangenen.

Eerder had het kabinet al besloten tijdelijk geen nieuwe groepen vluchtelingen uit het voormalig Joegoslavië op te nemen.

Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken bevestigde gisteren dat de UNHCR twee weken geleden met een concreet verzoek kwam om mee te werken aan de opvang van de groep Bosniërs. Buitenlandse Zaken heeft de Hoge Commissaris in Genève inmiddels op de hoogte gesteld van het negatieve besluit van Justitie, aldus de woordvoerder.

De groep bestaat uit Bosnische soldaten die door de Serviërs gevangen zijn genomen. Zij bevinden zich momenteel in Servische kampen. Kroatië wil hen niet toelaten zolang Westerse landen niet bereid zijn hen tijdelijk op te vangen. Het gaat om “kwetsbare” mensen voor wie de UNHCR dringend opvang zoekt.

Op dit moment maken ruim 3.600 ex-Joegoslaven in Nederland gebruik van de Tijdelijke Regeling Opvang Ontheemden (TROO). Daarvan zijn in augustus en september zo'n 2.000 Bosnische vluchtelingen op uitnodiging groepsgewijs naar Nederland gekomen. Het kabinet verwacht dat nog zeker 2.000 ex-Joegoslaven tot het eind van dit jaar individueel naar Nederland komen.

De ambtelijk missie die eind augustus afreisde naar Kroatië om vluchtelingen te selecteren reageerde nog positief op een verzoek van het Internationale Rode Kruis om ook ex-krijgsgevangenen op te vangen. Op dat moment was het onbekend of de Servische, Bosnische en Kroatische autoriteiten bereid waren om aan dit opvangplan mee te werken.