Franse betogers gearresteerd bij rellen in Rostock

BONN, 20 OKT. In het Oostduitse Rostock, waar rechtsradicale relschoppers zeven weken geleden dagenlang op grote schaal asielzoekers aanvielen en brand stichtten, heeft de politie gisteravond tijdelijk 46 Franse joden aangehouden die per bus waren gekomen voor een demonstratie tegen herlevend racisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat in Duitsland.

Nadat de politie enkele Franse betogers had aangehouden wegens het oprichten van een barricade en het ophangen van een spandoek aan het stadhuis waarop de recente rellen werden vergeleken met de volkerenmoord van de nazi's in de oorlog, ontstond een vechtpartij waarin de overige demonstranten de gearresteerden wisten te bevrijden. Daarna werden in het politiebureau de antecedenten van alle Franse demonstranten genoteerd voor zij de thuisreis konden aanvaarden. Onder hen was ook het bekende antiracistische activisten-echtpaar Beate en Serge Klarsfeld.