Foto: Takelwerk in het Olympisch Stadion van ...

Foto: Takelwerk in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Vanochtend werden daar vier nieuwe lichtmasten geplaatst, zodat Ajax over twee weken de thuiswedstrijd voor de UEFA-beker tegen Guimaraes 's avonds kan spelen. Eerder in het toernooi, tegen Austria Salzburg, voetbalde Ajax 's middags, omdat kunstlicht ontbrak. De oude masten, daterend van 1934, werden november '91 weggehaald. Aan het einde van het vorige seizoen stonden er drie maanden lang tijdelijke masten. Tot de club terecht kan in het nieuwe stadion, dat in 1996 gereed moet zijn, zal Ajax zijn belangrijkste wedstrijden niet in De Meer spelen, maar uitwijken naar het Olympisch Stadion.

De nieuwe masten zijn 55 meter hoog. In iedere mast stralen veertig lampen een lichtsterkte van 1000 lux uit. Een lux is een eenheid die aangeeft hoeveel licht er per vierkante meter wordt verspreid. Voor een goede televisieregistratie is een minimale waarde nodig van 500 lux. De KNVB eist van een eredivisieclub een minimale sterkte van 300 lux. Het Philips Stadion werkt sinds vier jaar met een lichtsterkte van 1650 lux, de Rotterdamse Kuip is sinds 1957 uitgerust met licht van ongeveer 1600 lux. (Foto NRC Handelsblad/ Maurice Boyer)