Ex-rebellen van Brunswijk plegen overval

PARAMARIBO, 20 OKT. Ex-manschappen van het Surinaamse Junglecommando hebben gisteren een politiepost in een buitenwijk van Paramaribo overvallen en enkele uren bezet gehouden. Tijdens de overval werden vijf agenten gegijzeld, wapens en sieraden gestolen en vier gevangenen bevrijd.

De ongeveer twintig overvallers mochten vertrekken na interventie van Ronnie Brunswijk, de voormalige leider van het Junglecommando. Brunswijk had lucht gekregen van de actie en de politie gewaarschuwd, maar versterking arriveerde te laat.

De overval was een wraakactie voor het neerschieten, zondagavond, van een topman van het Junglecommando, Kofi Ajonpon, door een politieagent. Ajonpon werd door de agent verwond tijdens een ruzie in een bar die de voormalige rebel drijft in Paramaribo. Hij is buiten levensgevaar opgenomen in het ziekenhuis.

Brunswijk heeft de actie afgekeurd en medewerking verleend aan het teruggeven van de vier gestolen wapens en het verhoor van twee mannen die bij de overval betrokken waren. Minister van justitie Girjasing heeft overleg gevoerd met de procureur-generaal en Brunswijk, maar het is nog niet duidelijk of de overvallers zullen worden vervolgd.

Brunswijk heeft al eerder gewaarschuwd voor problemen als de regering geen vaart zet achter de uitvoering van het twee maanden oude vredesakkoord met de rebellen.