EG bemiddelt in conflict Donau-dam

BRUSSEL, 20 OKT. De EG gaat bemiddelen in een Hongaars-Slowaaks dispuut over de aanleg van een dam in de Donau.

De Slowaakse minister van milieu, Jozef Zlocha, had gisteren om bemiddeling gevraagd. Volgens ambtenaren in Brussel wil de EG verdere verslechtering van de relaties tussen de twee midden-Europese landen voorkomen. In Hongarije is opschudding ontstaan over het voornemen van de Slowaakse regering om een oud plan, waarover de twee toen nog communistische regeringen in Boedapest en Praag in 1977 overeenstemming bereikten, alsnog uit te voeren. De Hongaren vrezen dat verlegging van de loop van de Donau, onderdeel van het plan, kwalijke gevolgen heeft voor onder andere het milieu. De Slowaken betogen dat uitvoering van het plan juist goed is voor het milieu. (Reuter)