Eerste Esbik-prijs voor Rembrandt Research Project

AMSTERDAM, 20 OKT. De Europese Stichting tot Bevordering van de Internationale Kunst (Esbik) heeft het Rembrandt Research Project (RRP) een prijs toegekend van 10.000 Ecu (ongeveer 23.000 gulden). Esbik-voorzitter en Optiebeurs-directeur drs T. Westerterp reikt de onderscheiding vanavond uit aan prof.dr. E. van de Wetering van het RRP op de kunst- en antiekbeurs PAN in de Rai in Amsterdam. Het is voor het eerst dat de tweejaarlijkse Esbik-Award wordt uitgereikt.

De in 1985 opgerichte stichting Esbik wil ook kunsthistorisch onderzoek gaan ondersteunen. “Wanneer iemand met een interessant plan voor nader onderzoek naar bijvoorbeeld de vroege Isaac Israëls bij ons komt, en wij denken dat het een goed plan is, dan bekostigen we het onderzoek,” zegt M. Scholten-Klinkenbergh, met Westerterp mede-oprichter van Esbik. Zij is oud-hoofdredactrice van het kunsttijdschrift Tableau. Esbik wil deelnemen in internationale kunstuitingen en -projecten en ze bevorderen. De afgelopen jaren heeft de stichting zich vooral bezig gehouden met het adviseren van particulieren en bedrijven met betrekking tot kunstaankopen. Sinds 1990 geeft zij een Collector's Agenda uit, geïllustreerd met schilderijen uit het bezit van Nederlandse en Europese kunsthandelaren op het gebied van zeventiende tot en met twintigste eeuwse kunst. Uit de opbrengsten daarvan worden de prijs en studiebeurzen bekostigd.

De stichting geeft de prijs aan het Rembrandt Research Project om de aandacht te vestigen op de mensen van het project die “baanbrekend werk hebben verricht op het gebied van de beeldende kunst”. Het RRP is 24 jaar geleden begonnen met het chronologische onderzoek van het oeuvre van Rembrandt.