Daf wil tijdelijke stop fabricage bestelwagen

ROTTERDAM, 20 OKT. Leyland DAF, de Britse tak van de Nederlands vrachtwagenfabrikant DAF, overweegt de fabriek voor bestelwagens in het Engelse Birmingham tijdelijk te sluiten.

De maatregel, waarover volgens een woordvoerder van DAF nog moet worden beslist, vloeit voort uit de sterk tegenvallende verkopen van bestelwagens op de Europese markt. Als gevolg daarvan dreigen de voorraden tot ongewenste proporties op te lopen.

Leyland DAF produceert in Birmingham 500 bestelauto's per week. Vorig jaar bedroeg de produktie circa 25.000 bestelwagens tot 3,5 ton.

Indien wordt besloten de fabriek voor een aantal weken stil te leggen, zal volgens een woordvoerder van DAF voor de meerderheid van de 2000 werknemers elders in het autoconcern emplooi worden gezocht. Ook wordt gedacht aan trainingen en cursussen voor de werknemers.

De vraag naar bestelwagens ligt in de meeste Europese landen op een zeer laag niveau. David Gill, directeur van Leyland DAF, deelde mee dat de totale markt voor bestelauto's in Europa dit jaar vijf procent lager uitkomt dan vorig jaar. In Groot-Brittannië zijn de verkopen in de eerste negen maanden weliswaar licht aangetrokken, maar de hele Britse markt ligt desondanks nog op een zeer laag niveau. Gill durft geen voorspellingen over de ontwikkeling op de markt te doen omdat “enkele veel beter gekwalificeerde waarnemers dan ik dat al hebben geprobeerd en hebben misgegokt”. “Maar wat de markt ook doet, we zullen er aan blijven trekken en ervoor zorgen dat we concurrerend blijven”, zei hij.

DAF in Eindhoven ontkende vandaag geruchten dat het bedrijf met Volkswagen zou hebben onderhandeld over de verkoop van DAF's bestelwagenproduktie. Zoals bekend is DAF op zoek naar een partner voor een strategische alliantie.