Afghaanse militie trekt zich terug

KABUL, 20 OKT. Enkele honderden leden van de gevreesde Oezbeekse militie van generaal Rasheed Dostam in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren naar het noorden van het land vertrokken.

De radicale fundamentalistische leider Gulbuddin Hekmatyar heeft steeds geëist dat de militie, die vele jaren verbonden was met het communistische regime en zich pas dit voorjaar aansloot bij het verzet, zich uit Kabul zou terugtrekken. Pas dan zou hij bereid zijn de wapens te laten rusten. Veel inwoners van Kabul haten de Oezbeken, die zich hebben schuldig gemaakt aan plunderingen. In principe zal de militie, die enkele duizenden manschappen omvat, zich volgens een akkoord geheel terugtrekken uit Kabul. De afkeer van Hekmatyar is echter op zijn minst even groot bij velen in de hoofdstad. (Reuter)