Aanvoer van Russisch gas gehalveerd

ROTTERDAM, 20 OKT. Rusland heeft de export van aardgas naar West-Europa drastisch verminderd als gevolg van produktieproblemen en een conflict met buurland Oekraïne over de doorvoer. Rusland nam vorig jaar 24 procent van de Westeuropese gasvoorziening voor zijn rekening.

Volgens een rapport van het persbureau AP-Dow Jones werden de Russische gasleveranties aan Duitsland en Frankrijk vorige week ongeveer gehalveerd. Dat heeft de naam van Rusland als betrouwbare gasleverancier ondergraven. Bij het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel, een grote afnemer van Russisch gas, is de toevoer nog niet verminderd.

Volgens Ruhrgas, de Duitse evenknie van de Gasunie, zal de Russische export voor onbepaalde tijd belangrijk lager zijn. Problemen met de gasvoorziening in West-Europa worden nog niet verwacht, omdat zowel Frankrijk als Duitsland grote noodvoorraden hebben. Mocht de aanvoer na enige maanden nog niet verbeterd zijn, dan kunnen andere leveranciers, zoals Nederland, Noorwegen en eventueel Algerije het tekort aanvullen.

Bij Gasunie was vanochtend nog geen verzoek om extra leveranties binnengekomen. Gasunie heeft zich al bereid getoond Nederlands aardgas aan Oostelijk Duitsland en Middeneuropese landen te "leasen', als voorschot op nieuwe exportcontracten van Noorwegen, zolang de Noren niet overvoldoende transportcapaciteit (pijpleidingen) beschikken.