Aanslagen in Italiëverharden protest tegen bezuinigingen

ROME, 20 OKT. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Nicola Mancino, heeft gewaarschuwd voor heropleving van het terrorisme na de vondst van een bom bij het gebouw van de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria en na een brand bij een fabriek van de voorzitter van Confindustria.

De aanslagen houden direct verband met de protesten tegen de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren en die door Confindustria worden gesteund.

De verantwoordelijkheid voor de bom is opgeëist door de "Strijdende communistische cellen', een links-extremistische groep die in 1977 is opgericht, maar de afgelopen jaren onder die naam niet meer actief is geweest.

De vijf kilo zware bom werd zaterdagnacht ontdekt bij het hoofdkwartier van Confindustria in Rome, in een tas waar "bom' op stond en met een repeterend bandje dat waarschuwde dat een bom in de tas zat. Volgens de politie is de bom door een installatiefout niet afgegaan: de bedrading was niet bestand tegen regen. In een pamflet van drie pagina's wordt gezegd dat deze mislukte aanslag “een eerste moment is van een algemenere en uitgebreidere wederopleving van het revolutionair initiatief”.

Dezelfde nacht richtte een brand zware schade aan in een fabriek voor draagtassen die eigendom is van de president van Confindustria, Luigi Abete. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de brand; brandstichting wordt niet uitgesloten.

In een telefoontje naar het persbureau Ansa zei een anonieme beller dat de bom was geplaatst uit protest tegen het “pact tussen regering, Confindustria en vakbonden”. Dit is een verwijzing naar het akkoord over de afschaffing van de automatische prijscompensatie. Bovendien zouden de bonden te veel begrip tonen voor het argument van regering en werkgevers dat ingrijpende bezuinigingen niet zijn te vermijden.

Na de onlusten tijdens protestdemonstraties de afgelopen weken, waarop vakbondsleiders werden uitgescholden voor verraders en werden bekogeld met eieren, kastanjes en metalen bouten, had de politie gewaarschuwd dat deze zijn georganiseerd door links-extremistische groepen. Minister Mancino heeft vandaag de top van politie en geheime diensten bijeengeroepen voor overleg over “signalen van een mogelijke terugkeer van de subversie”. Mancino en senaatsvoorzitter Giovanni Spadolini hebben erop gewezen dat het risico voor een heropleving van het terrorisme wordt vergroot door de morele crisis die het land doormaakt.

Confindustria-voorzitter Abete riep kabinet en parlement op zo snel mogelijk de begroting met de bezuinigingsplannen aan te nemen, om een einde te maken aan de verwarring en duidelijk te maken dat het saneringsproces is begonnen.

    • Marc Leijendekker