Willem II compenseert gebrek aan stootkracht met "positieve agressie' tegen PSV; De verwoestende wraak van reuzendoder Reker

TILBURG, 19 OKT. De reuzendoder Jan Reker sloeg weer eens toe. Dit keer zette hij als trainer van Willem II de landskampioen de voet dwars. Zijn voormalige werkgever PSV, die hem in de jaren tachtig heeft gewogen en te licht bevonden. Een gouden wissel en een agressieve strijdwijze op de grens van het toelaatbare, waren dit keer de wapens waarmee hij een grootmacht wist te bedwingen (1-1). Na afloop oogde Jan Reker dan ook zo trots als een pauw.

“Ik heb meer punten afgesnoept van de topclubs dan wie ook”, bevestigde Reker. “Ik wist in het seizoen '86-'87 toen Gullit en Van Basten naar Milan vertrokken met VVV te winnen van Ajax en gelijk te spelen tegen PSV. Wij zaten toen heel dicht bij het UEFA-Cuptoernooi waar Milan het volgende seizoen ook aan deel zou nemen. Ik bedacht toen de anekdote dat die Italianen ons zouden loten en dat trainer Sacchi aan Van Basten zou zeggen "dat VVV natuurlijk helemaal niets was'. Dan had Marco hem uit de droom moeten helpen: "kijk maar uit, daar hebben wij met 3-0 van verloren'. En bij Gullit kreeg Sacchi te horen dat PSV tegen VVV niet verder was gekomen dan 0-0. Ach, met Roda JC heb ik een nog beter seizoen gehad. Uit en thuis gewonnen tegen PSV (3-4 en 3-1), uit gelijk tegen Ajax (2-2), thuis gewonnen (1-0) en twee keer een zege tegen Feyenoord (2-1 en 1-0). Tegen topclubs spelen vind geweldig. Dat zijn de mooiste wedstrijden.”

De wraakacties van Jan Reker, die zich altijd een beetje het miskende talent heeft gevoeld, zijn nog niet voorbij. Hij heeft in de keuken kunnen kijken bij een topclub en wist wat er in de voorbereiding op het treffen van gisteren bij PSV leefde. Niet het competitieduel tegen de middenmoter Willem II, maar de Europa Cup-confrontatie in Athene tegen AEK spookte door ieders hoofd. PSV-trainer Hans Westerhof noemde dat gisteren alvast de belangrijkste wedstrijd van het jaar, omdat hij en zijn ploeg zich willen kwalificeren voor de lucratieve play-off competitie van de laatste acht. En de cruciale slag wordt in de ogen van de oefenmeester in Athene geleverd. Dus, van het grootste belang om uit het treffen met Willem II heelhuids tevoorschijn te komen.

De mogelijkheden van Reker om die situatie uit te buiten waren beperkt. In de geblesseerden Earnest Stewart, Hans Vincent en Martin van Geel miste hij een groot deel van het "scorend vermogen'. Hij hield zijn gehavende formatie echter voor, dat als iedereen met dertig procent meer inzet zou spelen, Willem II niet met tien, maar met dertien man in het veld zou staan. Kortom, er moest op het scherp van de snede gestreden worden.

Zo ontstond er een pittig duel, waarin PSV zich steeds meer liet intimideren door de harde tackles en slidings van Willem II. Gevolg: een regen van gele kaarten (vier voor PSV, drie voor Willem II) en irritaties over en weer. Reker: “Er is inderdaad fel en hard gespeeld. Maar dit soort confrontaties moeten we eigenlijk elke week hebben.”

In verdedigend opzicht was het een sterke zet van Reker om Gerald Vanenburg fel op zijn huid te laten zitten door middenvelder Marc van Hintum. Dat leidde tot een ordinaire vertoning, waarbij de aanvoerder van PSV duidelijk zijn zelfbeheersing verloor. Kort na rust maakte Vanenburg na weer een botsing met Van Hintum wat gebaren waarmee hij de Tilburger als een dolle stier wilde afschilderen. De dribbelaar kan hierdoor rekenen op een berisping van trainer Westerhof die achteraf verklaarde van dit soort gedrag absoluut niet gediend te zijn. Van Hintum reageerde overigens door het homogebaar te maken (tikje op de pols). Allemaal voor de neus van de geschokeerde, in België woonachtige notabelen van het sectiebestuur, die in Tilburg op het ereterras hadden plaatsgenomen.

Van Hintum, later het slachtoffer van een enorme aanslag op zijn benen door Vanenburg, betuigde naderhand zijn spijt over het onsmakelijke incident. “Het was een domme reactie. Maar Vanenburg gedroeg zich ook erg onprofessioneel. Hij liep zo te zeuren. Dat verwacht je niet van een routinier als hij. We hebben vandaag positieve agressie getoond, zoals onze trainer het vooraf noemde.”

Twee zeventienjarige voetballers deden PSV uiteindelijk de das om. Aanvankelijk leek het slijpen der messen Willem II weinig resultaat op te leveren. PSV, zonder de geblesseerde Popescu - hij kan vandaag ook niet mee naar Athene - en de geschorste Van Tiggelen, kon de wedstrijd niet naar zijn hand zetten, maar scoorde wel. Numan bediende Ellerman die bij z'n eerste kans in de wedstrijd meteen raak schoot.

PSV wilde de wedstrijd vervolgens met de voet op de rem uitspelen. Dat ging goed tot vier minuten voor tijd toen Yassine Abdellaoui, een Nederlandse Marokkaan die volgens het programmablad de cartoons achterin de tijdschriften tot zijn favoriete lectuur rekent, het strafschopgebied binnen slalomde. Na een scrimmage maakte invaller Sekou Soumah uit Guinee vervolgens de verdiende gelijkmaker. De spelers van Willem II hadden met deze zeventienjarige A-junior, die studeert op de internationale school in Eindhoven, nog geen enkele keer gevoetbald. “Ik had hem zelfs nog nooit gezien”, zei Marc van Hintum. Jan Reker heeft PSV misschien op scherp gezet voor het duel van woensdag tegen AEK Athene.

    • Erik Oudshoorn