VS bezorgd over verkoop Russische wapens aan China

NEW YORK, 19 OKT. De Verenigde Staten hebben bij Rusland en China hun ongenoegen geuit over Russische leveranties van geavanceerde wapentechnologie aan China. Dit heeft The New York Times gisteren gemeld. Het bericht werd later bevestigd door anonieme regeringsfunctionarissen.

Volgens de Amerikaanse krant maakt Washington zich zorgen over de Russische levering aan China van onder andere sturingsapparatuur voor raketten en nucleaire technologie voor het verrijken van uranium. Anonieme functionarissen die het blad aanhaalde sloten niet uit dat Peking deze technologie weer zou verkopen aan Derde-wereldlanden. Ze zeiden dat de regering in zowel Moskou als Peking al heeft geprotesteerd tegen de wapenverkopen.

Richard Grimmett, een expert op het gebied van de verkoop van conventionele wapens bij de onderzoeksdienst van het Amerikaanse Congres, verklaarde tegenover The New York Times dat Rusland zich op het ogenblik met zijn wapens sterk richt op landen die bereid zijn daarvoor contant te betalen. De Chinezen kunnen dit soort geavanceerde technologie slechts van Rusland krijgen en zijn daarom bereid zaken met Moskou te doen.

Recente Russische leveranties aan China omvatten verder tanks en technologie voor tanks, 24 SU-27 gevechtsvliegtuigen en verscheidene S-300 luchtdoelraketten, een op het Amerikaanse Patriot-systeem gelijkend anti-raket-systeem.

De Amerikanen hebben zowel de Russen als de Chinezen al ver scheidene keren op het hart gedrukt hun wapenverkopen te matigen. Beide landen hebben deze vermaningen van Washington echter naast zich neergelegd met een verwijzing naar de eigen omvangrijke wapenverkopen van de Verenigde Staten aan talrijke landen in de wereld. (Reuter, AP)