VN en Irak bereiken akkoord over hulp

BAGDAD, 19 OKT. De Verenigde Naties hebben zaterdag in beginsel overeenstemming bereikt met de Iraakse regering over een voortzetting van de humanitaire operaties van de VN in Irak. Bagdad heeft zich daarbij garant gesteld voor de veiligheid van het personeel van de VN, inclusief de inspecteurs die toezicht houden op de ontmanteling van de zware Iraakse wapens.

Het akkoord, dat zal lopen tot maart volgend jaar, werd bereikt na overleg tussen vertegenwoordigers van de regering en James Grant, de directeur van Unicef, het kinderfonds van de VN. Met de hulpoperaties is een bedrag gemoeid van 200 miljoen dollar. De formele ondertekening van de overeenkomst zal waarschijnlijk deze week in New York plaatshebben.

De Iraakse regering had al sinds 30 juni, toen de vorige overeenkomst verliep, geweigerd om het mandaat van de VN in Irak ook formeel te bekrachtigen. In de overeenkomst staat uitdrukkelijk dat Irak de veiligheid van de inspecteurs zal waarborgen. Vorige week, toen een nieuwe omvangrijke groep wapen-inspecteurs naar Irak reisde, had de Veiligheidsraad van de VN zich bezorgd getoond over de veiligheid van haar personeel. De inspecteurs waren door president Saddam Hussein aangeduid als "zwerfhonden'. (AFP)