VN-afgezant Mazowiecki vreest uitbarsting in Kosovo

BELGRADO, 19 OKT. De rechten van de mens in de Servische provincie Kosovo worden ernstig geschonden en het gevaar bestaat dat de spanningen in die overwegend door Albanezen bewoonde provincie tot een uitbarsting komen.

Dat zegt Tadeusz Mazowiecki, de voormalige premier van Polen die als speciale gezant van de Verenigde Naties naar het gebied is geweest. “De rechten (van de Albanezen) worden ernstig belemmerd in het bestaande juridische systeem. Ze kunnen hun taal in de scholen niet gebruiken. Ze worden ook ernstig getroffen door ontslagen - ze verliezen hun banen”, aldus de afgezant.

Mazowiecki sprak met vertegenwoordigers van de Serviërs in Kosovo en Belgrado. Hij sprak de hoop uit dat de unieke ontmoeting vorige week tussen de Joegoslavische premier Panic en de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, tot een vruchtbare dialoog zal leiden. Hij voegde daar echter aan toe te vrezen dat de spanningen tot geweld zullen leiden. Op de vraag of hij Panic beschouwde als iemand die een dergelijke uitbarsting zou kunnen komen, zei Mazowiecki: “Ik beschouw Panic als zo'n politicus. Maar een ander probleem is om ter plaatse in Kosovo politici te vinden, Servische politici die bereid zijn aan tafel te gaan zitten en door te gaan met deze besprekingen. (Reuter)