Uit België, Groot-Brittannië en Chili; Peru wil uitwijzing "ambassadeurs' Sendero Luminoso

LIMA, 17 OKT. Peru zal Groot-Brittannië, België en Chili vandaag officieel vragen om uitlevering van drie vermeende leden van de maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad').

Dat heeft de Peruaanse premier Oscar de la Puente dit weekeinde gezegd. Het zou gaan om Adolfo Olaechea, die in Londen het linkse Sol Peru-comité leidt; de journalist Luis Arce Borja, die in Brussel de in Peru verboden krant El Diario uitgeeft; en Luisa Benza in Santiago de Chile. De drie zou “verdediging van terrorisme” ten laste gelegd worden.

De Britse minister van binnenlandse zaken Keneth Clarke heeft begin deze maand in Lima verklaard dat zijn land geen Sendero-sympathisanten zal uitwijzen, “zolang ze zich houden aan de Britse wet”. Een officiële Belgische woordvoerder nam vanochtend hetzelfde standpunt in over Arce, die in 1990 politiek asiel in België kreeg. België zal een officieel verzoek om uitlevering “bestuderen”. De woordvoerder kon niet zeggen of België en Peru een uitleveringsverdrag hebben.

De Zweedse regering heeft dit jaar al negentien Peruanen uitgewezen, die zich schuldig gemaakt zouden hebben aan clandestiene activiteiten.

Het uitleveringsverzoek maakt deel uit van een grootscheepse campagne tegen de guerrillabeweging, na de aanhouding en veroordeling tot levenslange gevangenisstraf van Sendero-leider Abimael Guzman en negen van zijn naaste medewerkers. Sindsdien hebben zo'n 300 senderistas en leden van de pro-Cubaanse guerrillabeweging MRTA zich overgegeven. Sendero zou door de arrestaties ernstig zijn geschaad. Van het zogeheten "permanente comité' - het dagelijks bestuur van Sendero - zou nog slechts één lid zich op vrije voeten bevinden.

Volgens een decreet van president Alberto Fujimori, die in april van dit jaar het parlement ontbond en zichzelf bekleedde met quasi-dictatoriale volmachten, kunnen Sendero-leden worden berecht door militaire rechtbanken. Op 22 november worden in Peru verkiezingen gehouden voor een nieuwe grondwetgevende vergadering, die de anti-terreurwetgeving moet bekrachtigen. In regeringskringen circuleren tevens plannen om de doodstraf voor terroristen in te voeren. Volgens Fujimori zou die “niet met terugwerkende kracht” worden ingevoerd, om Guzmán alsnog ter dood te brengen. (Reuter)