Turkije blijft PKK in Irak bestoken

ANKARA, 19 OKT. De Turkse luchtmacht heeft vanmorgen, voor de vierde achtereenvolgende dag, bombardementen uitgevoerd op kampementen van de Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, in Noord-Irak. De Turkse landmacht en de para-militaire jandarma bevinden zich drie tot vijf kilometer over de grens met Irak om schuilplaatsen van de PKK te ontmantelen, mijnen op te ruimen en te voorkomen dat PKK-strijders naar Turkije uitwijken.

De Turkse legerstaf spreekt over een "beperkte operatie', maar volgens Turkse persberichten beperkt de strijd zich inmiddels al niet meer tot het gebied rondom de Noordiraakse plaats Zakho, maar is inmiddels een tweede front geopend in de buurt van het grensdorp Çukurca, dichtbij de driehoek waar Iran, Irak en Turkije aan elkaar grenzen.

In deze vallei, genaamd Hakurk, bevinden zich de belangrijkste trainingskampen van de PKK. Het Iraakse Koerdistan Front is in dit gebied eveneens in gevecht met de PKK. Het is de laatste etape van een "grote schoonmaak' die de Iraakse Koerden zo'n drie weken geleden begonnen. Als gevolg hiervan zouden honderden PKK-strijders nu naar Iran vluchten, ook al ontkent Teheran dat het de PKK vrije doortocht verleent.

Het Turkse militaire offensief onderstreept de twijfel in Ankara over de effectiviteit van het offensief van het Iraakse Koerdistan Front tegen de PKK. Slechts de peshmerga's die verbonden zijn aan de Koerdische Democratische Partij van Massoud Barzani zouden werkelijk bereid zijn de PKK, die strijdt voor een onafhankelijk Koerdistan, uit Noord-Irak te verdrijven. Met als gevolg dat Turkije de operatie niet volledig aan de Iraakse Koerden wil overlaten, die in wezen immers broeders zijn van de Turkse Koerden.

Een onderzoek van de Engelstalige Turkse krant Daily News in de vijf grootste (Westerse) steden van Turkije heeft bovendien uitgewezen dat een ruime meerderheid (69,4 procent) van de bevolking tegen de stationering in Turkije is van een geallieerde legermacht. Amerikaanse, Engelse, Britse en Turkse militairen waken al ruim een jaar vanaf een militaire basis aan de Turkse Middellandse Zeekust over de veiligheid van de Iraakse Koerden. Een meerderheid van de ondervraagden vindt dat Turkije wel in staat is dit karwei zelf op te knappen. Een argument dat ook de Turkse legerstaf hanteert.

Een zelfde onderzoek in de Koerdische stad Diyarbakir, in Zuidoost-Turkije, gaf een heel andere uitslag. Hier was juist ruim 64 procent van de ondervraagden voor een nieuwe verlenging - later dit jaar - van het mandaat van de geallieerden, ter bescherming van de Iraakse Koerden.