Tbs-patiënt met verlof steekt man dood in café

ZUTPHEN, 19 OKT. Een 30-jarige man is zaterdagavond in Zutphen door een 40-jarige tbs-patiënt met proefverlof, doodgestoken. De dader, G.M., was van een tbs-kliniek overgeplaatst naar het psychiatrisch ziekenhuis Groot Gaffel in Warnsveld. Dat heeft de Zutphense officier van justitie mr. R.S.T. van Rossum-Broos vanmorgen meegedeeld.

G.M. werd in 1987 wegens moord op een 26-jarige man aangehouden. Het slachtoffer was om het leven gebracht door slagen met een ijzeren fietspomp. De rechtbank van Zutphen ontsloeg M. van rechtsvervolging en stelde hem ter beschikking. De tbs werd twee keer verlengd met een periode van twee jaar.

Volgens een woordvoerder van justitie bestond er in Grote Beek - een particuliere, forensisch psychiatrische inrichting waar M. werd behandeld - niet de indruk dat er gevaar voor herhaling was. Een stringente beveiliging werd niet langer noodzakelijk geacht. Daarom werd hij naar een algemeen psychiatrisch ziekenhuis gezonden. In Groot Gaffel ging M. in het kader van zijn proefverlof van een gesloten naar een besloten afdeling. Hij gedroeg zich dusdanig rustig dat hij uiteindelijk zonder begeleiding de stad in mocht.

In een café in Zutphen trok hij zaterdagavond een dertig centimeter lang mes en stak het slachtoffer, dat van Turkse komaf is, neer. Volgens justitie is er geen sprake van racisme. M. zou het café zijn binnengelopen en de eerste de beste hebben neergestoken die hij tegenkwam. De inspectie van de geestelijke gezondheidszorg en Justitie stellen beide een onderzoek in.

In 1991 waren 601 personen in een tbs-kliniek opgenomen. Dertig tot veertig ter beschikking gestelden zijn momenteel op proefverlof, zegt een woordvoerder van Justitie. Daarvan zit de helft in een beschermde woonvorm of in een algemeen psychiatrisch ziekenhuis.