Superperfectionist Stanley Menzo door pech achtervolgd

AMSTERDAM, 19 OKT. Juist op het moment dat hij zich weer eens moest bewijzen tegenover de grote, boze buitenwereld culmineerde de ellende rond Stanley Menzo. De keeper van Ajax sloot gistermiddag in de wedstrijd tegen SC Cambuur met zijn duim in het gips een week af waarin de pech hem achtervolgde. Stanley Menzo: eerste keeper van Ajax en Oranje. Perfectionist, maar tevens twijfelaar.

Vorige week werd hij negenentwintig, een leeftijd waarop spelers doorgaans gelouterd zijn. Maar de verjaardag herinnerde Menzo eraan dat nog steeds de onzekerheid knaagt. Na de interland tegen Polen werd hij overladen met kritiek. Vandaar dat hij gisteren zo graag wilde spelen. Om te bewijzen dat hij goed kan keepen, wat iedereen eigenlijk wel weet. Maar meer nog om te tonen dat Polen een gesloten boek was en niet meer van invloed op volgende prestaties. Misschien kwam het daardoor wel dat Menzo zich al tijdens de warming-up voor de wedstrijd tegen Cambuur blesseerde, toen een schot van John van Loen het eind-kootje van zijn rechterduim deed scheuren.

Frans Hoek, keeperstrainer en persoonlijk begeleider van Menzo, noemde het na afloop van de wedstrijd tragisch dat zich juist nu een volgende tegenslag voor Menzo aandiende. “Na zo'n wedstrijd als Stanley woensdag tegen Polen speelde, wilde hij maar een ding. Kost wat kost spelen omdat hij anders weer een nieuwe emmer met kritiek over zich heen gegooid zou krijgen.” Menzo speelde, zij het met een pijnstillend middel, maar moest zich in de rust laten vervangen door Edwin van der Sar. Voorlopig is hij voor drie weken uitgeschakeld, waardoor hij naast de competitiewedstrijden tegen Vitesse en FC Den Bosch de Europa Cupduels tegen Vitoria Guimaraes moet missen

In het spelershome van Ajax deed Menzo - duim in het gips, arm in een mitella - zijn best zich over de nieuwe tegenslag heen te zetten. Het had vooral niets met woensdag te maken, hij wilde gewoon graag spelen en had maar vijf minuten om te beslissen of hij aan het duel zou beginnen. Wat moest hij trouwens met die hele nasleep van een ongelukkige actie tijdens die interland?

“Er is de volgende dag heus geen opvang voor je op het moment dat je het trainingsveld betreedt.” Inderdaad, hij heeft even moeten wennen aan Oranje. “Logisch toch?” En na weer een zenuwachtige slok van zijn drankje, de tiende uit een half leeg glas: “Zou ik na al die jaren nog aan mezelf moeten twijfelen?”

Frans Hoek is bang dat er een heksenjacht op Menzo wordt geopend. “Als je eerste man bij Oranje bent, schijn je ineens aangepakt te moeten worden. Ik weet niet of Stanley daar tegen bestand is. Ik heb de indruk dat hij zich nog altijd als een van de kandidaten voor de keeperspositie beschouwt en zichzelf nog steeds niet als vaste keus ziet.” Wat Menzo, de superperfectionist, thans doormaakt is volgens Hoek “verschrikkelijk”. “In potentie is hij de beste keeper ter wereld.”

In het voetbal plegen spelers een ellendige periode in hun carriere zo snel mogelijk te vergeten. Neem Michael Mols, spits van Cambuur. In zijn zevende seizoen bij Ajax, kreeg hij te horen dat voor hem geen toekomst bij de Amsterdamse topclub was weggelegd. “Ik speelde op mijn twintigste nog in het tweede. Nou, dan weet je dat het eigenlijk wel afgelopen met je is bij Ajax.” Mols werd verhuurd aan Cambuur, waar inmiddels negen ex-Ajacieden emplooi hebben gevonden, speelde vorig seizoen tot volle tevredenheid van de Friese club en kreeg een tweejarig contract aangeboden.

Gistermiddag maakte Mols zijn rentree in De Meer. Tegen Ajax. “Dat was effe raar toen ik het veld opkwam want de supporters floten me uit in plaats van dat ze klapten.” Vandaar dat hij in de eerste helft alle ballen van zijn voet liet springen, geen controle had over zijn lichaam in de duels met de Ajax-verdedigers. In de tweede helft herstelde Mols zich. Met een leep hakballetje (“Echt op z'n Ajax”) stelde hij Ben Spork zelfs in de gelegenheid te scoren. Reden genoeg voor hem om terug te kijken op een “redelijk geslaagde wedstrijd.” Een wedstrijd waarin hij zich tevens van zijn eigen beperkingen bewust werd. “Ik weet nu dat het niveau van Ajax voor mij te hoog gegrepen is. Technisch zou ik het wel aankunnen, maar het tempo kan ik niet bijbenen. Jammer dat ik daar pas achter ben gekomen in een wedstrijd tégen Ajax. Maar daar kom ik toch nooit meer terug.”

De wedstrijd Ajax-Cambuur leek in de eerste helft al beslecht nadat Stefan Pettersson Ajax snel op voorsprong bracht en Dennis Bergkamp vlak voor rust voor 2-0 zorgde. Het tumult dat dit tweede doelpunt veroorzaakte, leidde tot een gele kaart voor Jack de Gier, die uit protest treiterend langzaam wilde aftrappen. Eerder al waren Brouwer, Abma en Uhlenbeek en Vink door scheidsrechter Uilenberg bestraft.

Cambuur herstelde zich in de tweede helft. Na ruim een uur scoorde Spork 1-2, waarna zich nog enkele kansen op de gelijkmaker aandienden. Johan Abma had inmiddels het veld moeten verlaten na zijn tweede gele kaart. Hetzelfde lot onderging Marciano Vink. Met tien tegen tien stelde Bergkamp drie minuten voor tijd de overwinning voor Ajax veilig: 3-1.

    • Leon van Eijndhoven