Savimbi naar Dos Santos

NAIROBI, 19 OKT. Jonas Savimbi wordt vandaag in Luanda verwacht voor overleg met zijn rivaal Eduardo dos Santos over de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Herman Cohen, de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken belast met Afrika, zou ook vandaag in Luanda aankomen in een poging een nieuwe burgeroorlog te voorkomen. Een speciale bemiddelingsmissie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid onder leiding van de Zimbabweaanse president Robert Mugabe besloot gisteravond op het laatste moment niet naar Angola te gaan.

Na de bekendmaking van de officiële verkiezingsuitslagen eind vorige week openden soldaten van de voormalige guerrillabeweging Unita het vuur op zegevierende aanhangers van de regerende MPLA. Volgens de MPLA-gouverneur van Huambo verplaatst Unita haar troepen in verscheidene delen van het land, als voorbereiding tot afscheiding van het centrale en zuidelijke gedeelte van het land.

Volgens de officiële uitslag kregen MPLA en Unita bij de parlementsverkiezingen respectievelijk 53,74 procent en 34,10 procent. In de electorale race voor het presidentschap kreeg MPLA-kandidaat Dos Santos 49,57 procent en Unita-leider Savimbi 40,6 procent.