Sarajevo zwaar bestookt voor overleg Genève

SARAJEVO/GENÈVE, 19 OKT. Na tien dagen van betrekkelijk rust is Sarajevo gisteren opnieuw het toneel geweest van zware beschietingen. De opleving van de gevechten kwam aan de vooravond van hervatting van de besprekingen in Genève over de toekomst van Bosnië.

Bij de gevechten in de Bosnische hoofdstad zijn gisteren zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Volgens de commandant van de Bosnische strijdkrachten in Sarajevo waren het Servische eenheden die met de beschietingen waren begonnen nadat onderhandelingen over de uitwisseling van de lichamen van gedode militairen en burgers op niets waren uitgelopen. Volgens artsen in Sarajevo waren zeker 150 personen met ernstige verwoningen opgenomen in het ziekenhuis. Het belangrijkste noodhospitaal had gisteren geen beschikking meer over water, electriciteit of dieselolie om de generatoren op gang te houden. Het hoofd van de kliniek die de gewonden behandelde zei: “Overdag gaat het nog, maar 's nachts moeten we batterijen gebruiken voor licht bij de operaties.”

Bij de gevechten is de maalderij van de belangrijkste broodfabriek van Sarajavo getroffen. Volgens de directeur van de fabriek betekent dit dat de stad in anderhalve dag zonder meelprodukten, zoals brood en macaroni komt te zitten.

Twee VN-konvooien vrachtwagens zijn er gisteren in geslaagd om 160 ton voedsel en medicijnen van het vliegveld naar de stad te brengen. Op het vliegveld bevinden zich nog enkele honderden tonnen hulpgoederen die klaar liggen voor distributie. Moslims en Kroaten blokkeerden de aanvoerroute enkele dagen, omdat ze voor een Servische aanval met tanks vreesden. VN-waarnemers hebben daarvoor geen aanwijzingen gevonden. Afgelopen zaterdag wisten ze de moslim-eenheden en de Kroaten zover te krijgen dat de barricades werden verwijderd.

Het oplaaien van de gevechten in Sarajevo viel vrijwel samen met een oproep van de federale Joegoslavische president Cosic om de Bosnische hoofdstad te demilitariseren. Voor zijn vertrek naar het overleg in Genève over de toekomst van Bosnië zei Cosic de kwestie met president Izetbegovic van Bosnië te zullen bespreken. “We moeten alles doen om het beleg van Sarajevo op te heffen en het gebied demilitariseren om de mensen van een dreigende tragedie te redden, aldus Cosic. Ook de Kroatische president Tudjman neemt aan die besprekingen deel, die worden geleid door Lord Owen namens de Europese gemeenschap en Cyrus Vance namens de Verenigde Naties.

Lord Owen zei gisteren dat Bosnië-Herzegovina zou moeten worden verdeeld in een aantal autonome regio's, maar hij trad niet in bijzonderheden over een desbetreffend voorstel. Ook op de vraag of dit een kantonisatie langs etnische scheidslijnen zou moeten betekenen, een optie die door president Izetbegovic nadrukkelijk wordt afgewezen, wilde Owen niet ingaan.

Aan de besprekingen in Genève wordt vandaag niet deelgenomen door de Joegoslavische premier Panic. De premier brak zijn bezoek aan Genève, dat naar verwachting tot dinsdag zou duren, gisteravond plotseling af om naar Belgrado terug te keren. Eenheden van de Servische politie betrokken vanmorgen stellingen bij het hoofdkwartier van de federale politie, waarna ze leden van de federale politie verhinderden hun kantoor te betreden. De Servische autoriteiten zouden de gebouwen van de federale politie als de hunne beschouwen.

Het optreden van de Servische politie wordt in verband gebracht met de oplopende tegenstelling tussen de Servische president Milosevic enerzijds en de federale president Cosic en diens premier Panic anderzijds. Panic en Cosic zien Milosevic als belangrijkste obstakel voor vredesonderhandelingen en opheffing van de economische strafmaatregelen tegen Servië en Montenegro. (Reuter, AP, AFP)