Rennen alleen om de lust van het rennen

Hij weet ook wel dat hij een illusie najaagt. Waarschijnlijk. Wie weet ooit zeker wat er omgaat in een hond?

Maar hij kent heus het verschil wel tussen een konijn van pees en bloed en zo'n fladderende kunsthaas aan een stalen draadje. Toch kan hij de verleiding niet weerstaan: hij moet er achteraan. Zo is hij geboren.

Waarom de mens bestaat weet niemand. Maar bij een greyhound ligt dat simpel. Een greyhound is op aarde om te rennen. Om een prooi te achtervolgen. Om zijn buit te verscheuren. Niet uit woede. Een greyhound is een jager, geen moordenaar.

En als hij niet kan rennen? Dan is hij schichtig, deerniswekkend, van zijn zin beroofd. Dan trekken er rillingen door zijn gestroomlijnde lichaam. Alsof hij beseft dat er voor zijn talent geen emplooi meer is. Geen weidse velden, geen hordes wild, ook geen klaroengeschal. Alweer een overbodig wezen.

Geen wonder dat hij al blij is met een radiografisch bestuurde kunsthaas. Dan heeft hij tenminste weer een reden om te rennen. Om die prooi ging het eigenlijk toch nooit. Hij rent toch alleen maar om de lust van het rennen. De meest ultieme vorm van sport.

Tijdens de huldiging staat zij er tevreden nahijgend bij: Why Irlene, Europees kampioen op de 280 meter bij de teven. Dat ze er misschien potsierlijk uitziet met het blauwfluwelen kampioensdekje op de rug en de bloemenkrans om de kop kan haar niet deren. Zij heeft lekker gelopen. Als het Wilhelmus weerklinkt, krijgt alleen haar baas het te kwaad.

Zo'n 300 mensen hebben gisteren op de nieuwe zandbaan in Geldrop de Europese kampioenschappen voor greyhound gevolgd. Niets vergeleken bij de 20.000 supporters die zich voor de Engelse kampioenschappen plegen te verzamelen. Maar op het continent zijn we in het hondenrennen nog maar “kindjes”, vertelt de Belgische speaker Willy Daenen, die het nog altijd “koud krijgt” voor elke start. Ja, in Groot-Brittannië, Ierland, Australië, de Verenigde Staten, daar is greyhound-racen populaire profsport. Daar heb je complete racekennels vol greyhounds. Daar kun je ook grof gokken. “Op een hondje spelen” in het jargon.

Op het vasteland blijft het voorlopig behelpen. De Europese kampioenschappen - met 120 deelnemers uit acht landen - draaien volledig op vrijwilligers: tachtig in getal. Allemaal liefhebbers die het doen uit liefde voor de sport. Dat geldt voor de raceleider in zijn witte slagersjas, voor de paddockspeaker met de vlinderdas om die de honden aan de toeschouwers voorstelt. Natuurlijk ook voor de paradeloper met zijn bolhoed op, voor de mensen van de haasopvang die na elke race konijnevelletjes op de baan smijten om de honden tot stoppen te verleiden. En voor de draaier die de kunsthaas bestuurt, steeds 15 tot 20 meter voor de aanstormende horde.

“Ter bescherming van de dieren” heeft de Federatie Greyhoundracing Nederland vier jaar geleden alvast wel het professionele race-systeem geadopteerd. Volgens Harry Pot, de penningmeester van de Federatie, werd er tevoren roofbouw gepleegd op de honden. Ze liepen drie of vier keer op een dag, wat tot veel blessures leidde. Nu hebben ze per dag nooit meer dan één race. Voor en na elke wedstrijd worden ze gecontroleerd door een dierendokter

Pure noodzaak, vindt Pot. Want greyhounds zijn niet zomaar honden. Ze zijn “de Formule 1” onder de windhonden, de topatleten. Op de rechte stukken bereiken ze snelheden van tussen de 80 en 100 kilometer per uur. Van de zoogdieren kan alleen het jachtluipaard sneller.

Net zoals topatleten moeten ze zich ook opwarmen voor een race, ze moeten ook uitlopen na de wedstrijd. Net zoals bij de topatleten worden ook hun spieren gemasseerd. Natuurlijk krijgen ze ook aangepaste voeding, met veel koolhydraten en vitamine C.

“We zijn met greyhoundracing in Nederland nog pas in het beginstadium”, zegt Pot. Maar wacht maar tot het wedden op honden ook in Nederland wordt toegestaan. Dan zal de combinatie van snelheid, spektakel en centen tot een forse groei van wedstrijden leiden. De honden willen niets liever. Ze rechtvaardigen hun bestaan met elke race.

    • Dick Wittenberg