Pond sterling zakt fors

ROTTERDAM, 19 OKT. Het pond sterling is vanmorgen onder invloed van de politieke en economische crisisstemming in Groot-Brittannië scherp gedaald. De koers stond kort na het middaguur in Amsterdam op 2,7108 gulden, ruim vier cent lager dan de slotkoers (2,7525 gulden) van afgelopen vrijdag. De Londense beursindex daalde vanmorgen licht met 0,66 procent tot 2546,90.

“We zijn getuige van een intensieve sterlingcrisis”, aldus vanmorgen een handelaar in Frankfurt. Eerder was het pond in Tokio al weggezakt, vooruitlopend op het crisisberaad vanmorgen van het Britse kabinet over de sluiting van 31 kolenmijnen. Volgens handelaren in Japan is de aan het pond gerelateerde handel in Tokio nooit erg groot “maar leek het vandaag wel een storm.” Het pond zweeft sinds de munt op 16 september werd gedwongen het Europees Monetair Stelsel (EMS) te verlaten.

De koersdaling van het pond is direct gevolg van de onzekerheid het kabinetsberaad in Londen, dat ook nog zou kunnen uitmonden in geheel of gedeeltelijk terugdraaien van de besluitvorming. Ook het rentebeleid biedt beleggers weinig zekerheid. De renteverlaging van afgelopen week is volgens sommigen vooral bedoeld om de aandacht van de mijnsluiting af te leiden.

De dollar profiteerde vanmorgen iets van de onzekerheid onder handelaren in Europese valuta. Na een slotkoers van 1,6615 gulden op vrijdag stond de Amerikaanse munt kort na het middaguur op 1,6675 gulden.