Opgebrachte actieschip van Greenpeace in Moermansk

ROTTERDAM, 19 OKT. Het actieschip Solo van de milieuorganisatie Greenpeace is gisterenmorgen in de haven van Moermansk gearriveerd. Een formele aanklacht tegen de bemanning is nog niet ingediend. De Nederlandse vice-consul-generaal D.J. Kop is inmiddels aan boord geweest.

Volgens een woordvoerder van Greenpeace Nederland is op het schip enige beroering ontstaan over de weigering van de Russische autoriteiten om een advocaat op de Solo toe te laten. Greenpeace had een advocaat uit Moermansk aangezocht. Wegens de weigering wil de 33 koppen tellende bemanning niet praten met de leden van het Russische onderzoekscomité, aldus de woordvoerder van Greenpeace. De stemming aan boord zou "gespannen' zijn.

Solo werd vorige week maandag onderschept toen het onderzoek wilde doen naar nucleair afval bij de kust van Nova Zembla. Volgens Greenpeace Nederland is een rubberboot de territoriale wateren (12 mijl) binnengedrongen maar heeft het schip zelf zich aleen in de economische zone (200 mijl) opgehouden, die vrij toegankelijk is.

Volgens het ministerie van buitenlandse zaken is de situatie aan boord van de Solo “naar omstandigheden redelijk”. Omdat er nog geen officiële aanklacht is ingediend, noemt de woordvoerder het niet verbazingwekkend dat er nog geen advocaat aan boord mag. Aan boord van het schip is voldoende proviand.