Océ verwacht forse winstdaling

ROTTERDAM, 19 OKT. De winstontwikkeling van het Venlose kopieerconcern Océ-van der Grinten zit in het slop, zo blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde cijfers over het derde kwartaal. De directie verwacht dat de netto winst over geheel 1992 ongeveer 15 procent lager uitkomt dan de 101 miljoen gulden van vorig jaar.

In het derde kwartaal daalde de netto winst van 22,5 miljoen tot 18,8 miljoen gulden, nadat het eerste halfjaar nog een winststijging werd geboekt. Over de eerste negen maanden van het boekjaar was de winst met 70 miljoen slechts 100.000 gulden méér dan in dezelfde periode in 1991. Voor het vierde kwartaal rekent Océ niet op een verbetering.

Op de Amsterdamse effectenbeurs stortte de koers van het aandeel-Océ vanmorgen direct na de opening in tot 41 gulden, nadat vrijdag nog op 47,50 gulden was gesloten. Dit ondanks het feit dat er een onveranderd interimdividend van 0,90 gulden wordt uitgekeerd. De winst per aandeel daalde in het derde kwartaal van 1,47 tot 1,18 gulden en in de eerste negen maanden van 4,56 tot 4,41 gulden.

De slechtere gang van zaken wordt veroorzaakt door de achteruitgang van de internationale economie, de lage dollarkoers en de recente koersdaling van een aantal Europese valuta's. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gemiddelde verkoopprijzen in guldens en daarmee voor de marges. Van belang is ook het zwakke investeringsklimaat in de meeste afzetlanden, waardoor de verspreiding van technische informatie duidelijk geringer is.

De omzet groeide in het derde kwartaal met 3 procent tot 641 miljoen gulden. In de eerste drie kwartalen werd bijna 2 miljard omgezet tegen 1,85 miljard een jaar eerder. Het resultaat voor belastingen is in het derde kwartaal uitgekomen op 24,6 miljoen tegen 31,5 miljoen vorig jaar. Dank zij lagere belastingen (5,8 miljoen tegen 9,2 miljoen) kon het netto resultaat nog wat worden opgekrikt.