Océ grote verliezer op afkalvende beurs

AMSTERDAM, 19 OKT. De gedrukte stemming op de Amsterdamse effectenbeurs werd vanmorgen versterkt door de koersdalingen in Londen. De grote verliezer was Océ-van der Grinten, na teleurstellende kwartaalcijfers.

AMSTERDAM De EOE-index, die gisteren sloot op 275,97 punten, was omstreeks het middaguur 1,7 punten hoger. De koersdaling van Océ-van der Grinten, dat een 16 procent lagere kwartaalwinst rapporteerde, drukte de stemming. Handelaren zagen de koersval van Océ als een voorbeeld van de risico's die beleggers op het moment lopen met cyclische conjunctuurgevoelige aandelen. Océ, in 1991 nog één van de grootste beurswinnaars, schrijft het lagere resultaat toe aan het verslechterende internationale economische klimaat en de hoge koers van de gulden.

Ook staalfabrikant Hoogovens, waarvan de koers daalde naar een nieuw dieptepunt voor dit jaar (33 gulden), heeft last van de sombere bespiegelingen over de economie. De vooruitzichten voor de staalmarkt zijn zelfs nog grimmiger. De chemieconcerns Akzo en DSM, eveneens cyclische fondsen, moesten respectievelijk 1,20 gulden en 1 gulden prijsgeven op 129,00 een 85,80 gulden.

De financiële waarden waren een uitzondering op deze zwakke beurs. ING was onveranderd op 47,60 gulden. ABN en Aegon volgden het voorbeeld en bleven liggen op respectievelijk 48,70 en 69,90 gulden. Amev kon zelfs een winst boeken van dertig cent op 59,90 gulden.

De somberheid over de vooruitzichten haalde ook andere fondsen onderuit. De uitspraak van een topman van het Aholdconcern in het personeelsblad dat de koopkracht afneemt en de concurrentie sterker zal worden, werd niet goed ontvangen op de beursvloer. Ahold moest in een korte tijd 2,10 gulden afgeven op 74 gulden. Daarmee komt de grootgrutter dicht in de buurt van het diepterecord op 72,70 gulden uit september.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen brokkelden in de loop van de ochtend steeds verder af, nadat bleek dat de regering vasthoudt aan het plan op grote schaal kolenmijnen te sluiten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.563,9, was omstreeks het middaguur bijna zeventien punten lager.

FRANKFURT De koersen in Frankfurt waren vanmorgen hoger, gesteund door een goede stemming op de obligatiemarkt, een sterke mark en geruchten over lagere rentetarieven. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.461,61, was omstreeks het middaguur bijna zeventien punten hoger.

TOKIO Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde vandaag 466 punten (2,7 procent) tot 16.903,81. Hiermee zakte de Nikkei voor het eerst sinds 26 augustus weer onder de 17.000-grens.