Nieuw boek: Runcie wilde Terry Waite al ontslaan

LONDEN, 19 OKT. De toenmalige aartsbisschop van Canterbury, Robert Runcie, stond op het punt zijn speciale afgezant Terry Waite te ontslaan op het moment dat deze in Libanon werd ontvoerd. “Terry misleidde me”, zegt de aartsbisschop, die inmiddels met emeritaat is gegaan, in een nieuw boek over de gijzelaarskwestie. Het boek zal donderdag verschijnen maar The Sunday Telegraph bracht gisteren een voorpublicatie die in Groot-Brittannië voor enige beroering zorgde.

Terry Waite werd in januari 1987 ontvoerd toen hij in Libanon namens de aartsbisschop een missie uitvoerde om Westerse gijzelaars los te krijgen. Hij werd vervolgens zelf 1.763 dagen vastgehouden. Begin dit jaar nam hij ontslag om zijn autobiografie te schrijven.

“Het is Terry verschillende keren in de zomer van 1986 gesuggereerd met zijn missie in Libanon op te houden, maar ik werd misleid over de mate waarin hij direct contact had met de ontvoerders”, zegt Runcie in het boek Hostages: the complete story of the Lebanon captives van Con Coughlin.

Runcie vertelt in het boek dat Waite hem niet van zijn activiteiten op de hoogte hield. Op een dag in 1986 riep hij Waite in zijn kantoor. “Het was nogal onaangenaam, maar ik was geïrriteerd dat het zover had kunnen komen”, vertelt Runcie in het boek. “Hij was onafhankelijk van mij gaan werken en dat had hij nooit mogen doen. Ik geloof dat zowel Terry als ik inzag dat we uit elkaar moesten gaan.”

Runcie zegt dat hij ermee instemde dat Waite nog een laatste reis maakte voordat hij van zijn post verwijderd zou worden, hoewel hij hem weinig kans op succes gaf. “Zijn liefde voor publiciteit en zijn gebrek aan begrip voor wat de Amerikanen hem lieten doen waren de oorzaak van zijn probemen”, luidt de conclusie van de aartsbisschop.

In een reactie zei Terry Waite gisteravond te twijfelen aan de accuraatheid van het boek. Hij had boek noch uittreksels gelezen, en hij had ook nog niet met Runcie gesproken. Waite zei wel dat hij destijds zijn vrouw en Runcie in het ongewisse heeft gelaten over bedreigingen die hem bereikten. (Reuter, AP)