Krant ziet ingetogen het licht

AMSTERDAM, 19 OKT. Er was champagne en er speelde een band, maar de stemming bleef ingetogen gistermiddag in de Amstelkerk in Amsterdam waar het verschijnen van de eerste HP/De Tijd op Zondag werd gevierd. De redactie was blij en trots, maar het teloorgaan van de vorige zondagskrant was in de Amstelkerk nadrukkelijk aanwezig - en daarmee de vraag hoe het HP/De Tijd op Zondag zou vergaan. “De vraag of Nederland een zondagskrant wil is sinds het ondergaan van de vorige een theoretische geworden”, zei hoofdredacteur Gerard Driehuis van HP/De Tijd gisteren voor het gezelschap genodigden. “Wij kunnen slechts concluderen dat HP/De Tijd op Zondag nu bestaat en we verwachten dat daar belangstelling voor zal bestaan.” Later maakte Driehuis desgevraagd duidelijk dat de krant niet tot het uiterste zal worden voortgezet bij onvoldoende belangstelling. “Als niemand hem wil, dan stoppen we ermee.”

Over gebrek aan belangstelling hoefde gisteren nog niet geklaagd te worden. In de grote steden was de krant na het middaguur veelal niet meer te krijgen. Van de bezorging had de directie van de krant vanmorgen nog geen duidelijk beeld. “Als je nagaat dat het een week of vier zal duren voordat de machinerie weer op gang is gekomen, is de bezorging gisteren volgens verwachting gelopen”, aldus uitgever H. van Brussel. De krant werd bij zowel de oude abonnees van de De Krant op Zondag als bij de vaste afnemers van HP/De Tijd bezorgd. De totale oplage bedroeg 80.000 exemplaren. “Wij zijn blij als de oplage zich uiteindelijk op 60 tot 70.000 stabiliseert”, zegt Van Brussel.

HP/De Tijd op Zondag telde gisteren 40 pagina's - een kwart daarvan met advertenties -, met in een eerste katern achtergronden bij actualiteiten, sport en twee pagina's "zaken' en in een tweede katern voornamelijk cultuur en een rubriek "stijl'. De krant opende met een verhaal over het weglopen van de campagnestaf van president Bush en kwam verder met verhalen over de sanering die PvdA-voorzitter Rottenberg wil doorvoeren in de Kamerfractie van de PvdA, achtergronden bij China, Bosnië en Italië en portretten van Harry Mens, de Mercatorbuurt in Amsterdam, Rigoberta Menchu (Nobelprijs voor de vrede) en van de staat Arkansas, de geboortestaat van Bill Clinton. “De verhalen zijn nog te lang. Er staat nog te weinig nieuws in”, beaamde Driehuis desgevraagd. “We wilden er zeker van zijn dat dit eerste nummer goed op straat zou komen.”

In het tweede katern stond onder meer een recensie van Hans Verstraaten (hoofdredacteur Nieuwe Revu) van het boek van oud-hoofdredacteur René de Bok van De Krant op Zondag over het verscheiden van de voormalige zondagskrant. “We vonden dat we iets moesten doen aan de oude krant op zondag”, aldus Driehuis. “Dit leek ons een goede manier. Verder schrijven we er geen letter meer over.”

    • Zeger Luyendijk