Het zendertje van Brinkman maakt school

De show die CDA-fractieleider Brinkman dit voorjaar in Heerenveen introduceerde met zijn "zendermicrofoon' heeft school gemaakt.

In Limburg, op een werkbezoek, nam de PvdA vorige week de techniek over. Vlot pratend, mobiel en het publiek in de ogen kijken: het zijn immers de "communicatieve' vereisten van voorzitter Rottenberg aan de PvdA-voormannen.

Het was even wennen in de Maastrichtse schouwburg voor de PvdA-top. Moesten ze nu met het zendermicrofoontje blijven zitten, staan, of heen en weer lopen zoals Brinkman? Rottenberg nam het voortouw. De "great communicator' stond op en zond een flinke lading peptalk de zaal in.

Fractieleider Wöltgens speelde gemoedelijk een thuiswedstrijd. Het microfoontje zat hem dwars. “We hebben nu dezelfde techniek als de concurrentie, maar ik blijf er wel bij zitten”. Partijleider Kok, niet het type voor gladde verkooptechnieken, schikte zich moeiteloos in de nieuwe presentatie. Hij ging staan en hield het publiek gezien de tegenvallende economie enkele recepten voor: de schouders eronder, het onderste uit de kan, de handen ineen.

Hij kon met de microfoon overweg, in tegenstelling tot minister Dales, de anti-communicator. Onverstaanbaar gromde ze zittend de zaal toe, veegde met haar arm langs de microfoon waardoor het leek alsof ze met schuurpapier over de tafel ging. Rottenberg probeerde haar monotone stemgeluid af en toe te onderbreken met een vraag. Dales ging onverstoorbaar door met uitzenden. Na enige tijd zette de achterban de ontvangst stop en ging over op communicatie met de buurman. Zonder zendermicrofoon. (DJE)

    • Frank Vermeulen
    • Kees Versteegh