Het narrenrijk van een douanier

Voorstelling: Zoll, 'n grensgeval, solo van Mark Kingsford. Regie: Michael Helmerhorst. Gezien: 17/10 in LAK-theater, Leiden. Elders t/m 27/10.

Een douane-post in een Oosteuropees ogend niemandsland, luttele meters breed, met modderstrepen op de venstertjes en smoezelig-grijs gespoten muren. Hier heerst de eenzame douanier. Hij heeft het wereldvreemde hoofd en de stakige gestalte van Jim van der Woude in De wisselwachter, maar hij heet Mark Kingsford en is veel clownesker. Hij vecht met de raampjes en venstertjes van het decor, hij voert tot in het ridicule de bureaucratische voorschriften door en hij raakt hopeloos slaags met een stempel uit de officiële stempeldoos.

Kingsford, afkomstig uit de wereld der fools, speelt een dienstklopperssatire zonder woorden, die doet denken aan het ironische soort surrealisme dat jarenlang uit landen als Tsjechoslowakije en Polen kwam. In een reeks inventieve scènes is hij de kleine, tragikomische koning van een onaanzienlijk domein. Tot langzaam maar zeker uit de buitenwereld (en uit de als printer fungerende brievenbus) andere geluiden doordringen, die duidelijk maken dat de dagen van de dictator voorbij zijn. En dus ook die van de plichtsgetrouwe beambte.

    • Henk van Gelder