Heerser in Malawi wil een referendum

HARARE, 19 OKT. Malawi's "president voor het leven' Kamuzu Banda heeft een referendum aangekondigd over de invoering van een meer-partijen systeem.

“Ik heb besloten een referendum uit te schijven over de vraag of mensen ons huidige één-partijen systeem willen of dat zij willen overstappen naar een meer-partijen systeem”, zo zei hij gisteren in een radiotoespraak. Banda regeert Malawi sinds het Oost-Afrikaanse land in 1964 onafhankelijk werd. Maar hij staat onder toenemende druk van Westerse hulpverleners en organisaties voor de rechten van de mens om oppositie toe te staan. Banda zei gisteren overtuigd te zijn dat de bevolking (van acht miljoen mensen) voor voortzetting van het één-partij systeem zal kiezen. Een datum voor het referendum noemde hij niet, maar het zou “zo snel mogelijk” worden gehouden. (AP, Reuter)