Fietsers lopen niet warm voor ongelukkenfilm

AMSTERDAM, 19 OKT. “Die film hoef ik niet te zien. Ik weet wat me kan overkomen. Daarom blijf ik liever buiten.” In de stromende regen staat een jongen op het Weteringscircuit naast zijn fiets te kleumen. Hij is net door de politie aangehouden omdat hij geen licht op zijn fiets heeft. De educatieve film (tien minuten fietsongevallen met dodelijke afloop) die hem in de warme politiebus wordt aangeboden, laat hij voor wat het is. Tegen de kou trekt hij zijn baseball-pet die hij achterstevoren draagt nog wat verder over zijn oren, terwijl twee mensen van de technische dienst verlichting op zijn fiets monteren.

Vorige week ging in Amsterdam het project “Veilig op de Fiets” van start. Fietsers zonder licht mogen voortaan kiezen tussen een boete - die op kan lopen tot tachtig gulden - en de aanschaf van een verlichtingssetje van veertig gulden dat ter plekke wordt gemonteerd. Terwijl de overtreder wacht tot zijn fiets klaar is, krijgt hij de mogelijkheid een film te bekijken in de "mobiele post', een bus met data- en videoapparatuur. De actie duurt acht maanden.

Op de eerste avond van de actie koos niemand van de ruim dertig aangehouden overtreders voor een boete. Eén fietser liet zijn tweewieler bij de politie achter, omdat hij die minder waard vond dan de kosten van het aanbrengen van het lampensetje. De tweede dag was minder succesvol; slechts de helft van de overtreders koos voor het aanbrengen van de verlichting. Volgens een woordvoerder van de politie hadden deze mensen geen tijd of zin om te wachten.

Ook de film was weinig in trek. Dat slechts twee overtreders hem op de eerste avond bekeken, vindt een woordvoerder van de politie geen probleem. “Iedereen die met licht wegfietst levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid.” Een "ludieke' actie werkt volgens hem beter dan zwaardere sancties. “Hier wordt over gepraat en dat heeft meer effect.”

Niet iedereen legt zich neer bij de keuze tussen boete of het nieuwe licht. Een aangehouden vrouw zegt dat ze een paar dagen geleden nog een lampensetje voor haar fiets heeft aangeschaft, maar nog niemand heeft gevonden om het erop te schroeven. “Hoezo geen goeie smoes? Je collega zei dat hij deze nog niet eerder had gehoord”, roept de vrouw stampvoetend tegen de verkeersagent. De mededeling dat haar bekeuring wordt verscheurd als ze zich de volgende dag met haar eigen setje bij de verkeerspolitie meldt, doet wonderen. Luid lachend en tevreden loopt ze weg.