EG optimistisch over GATT-overleg; Akkoord over wereldhandel lijkt nabij

CAMBRIGDE, 19 OKT. De handelsvertegenwoordigers van de belangrijkste industrielanden verwachten op korte termijn een doorbraak in de GATT-onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel. Zij toonden zich afgelopen weekeinde opvallend optimistisch na een bijeenkomst in het Canadese Cambridge (Ontario).

“Ik denk dat we een goede kans hebben tegen het einde van deze maand (voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 3 november) een akkoord te bereiken”, aldus EG-commissaris F. Andriessen. In Cambrigde waren naast de Europese Gemeenschap ook de Verenigde Staten, Japan en Canada vertegenwoordigd.

De Amerikaanse handelsvertegenwoordigster C. Hills zei dat een akkoord tussen de EG en de VS over de landbouwsubsidies - steeds het grootste struikelblok in de onderhandelingen - nog niet van de baan is. De Canadese handelsminister M. Wilson verklaarde dat tijdens de gesprekken in Cambridge “echte vooruitgang” is geboekt. Inhoudelijke mededelingen werden door de onderhandelaars niet gedaan. Een Amerikaanse functionaris zei dat pas nadere informatie kan worden gegeven wanneer de ministers van landbouw met elkaar hebben gesproken.

De Europese delegatie baseerde haar optimisme ook op de EG-top van afgelopen weekeinde, waar de Franse president verklaarde dat hij een evenwichtig akkoord met de VS niet zal blokkeren. Frankrijk heeft tot nu toe overeenstemming tegengehouden, omdat het negatieve gevolgen vreest voor zijn (graan)boeren. Een EG-woordvoerder onderstreepte gisteren in Cambridge dat de Verenigde Staten nog “enkele concessies” moeten doen, voordat een akkoord kan worden gesloten. President Bush had de Europese Commissie afgelopen week overigens per brief laten weten dat de VS geen verdere concessies kon doen.

Hills zei dat er tussen de EG en de VS “geen grote verschillen” meer zijn over niet-agrarische onderwerpen, zoals markttoegang en diensten. Volgens de Wilson hebben de handelsvertegenwoordigers afgesproken dat een “globaal evenwichtig pakket” wordt uitgewerkt dat in december op tafel kan liggen. De komende dagen zal volgens de Canadese minister zoveel vooruitgang op landbouwgebied worden geboekt, dat de multilaterale onderhandelingen in Genève in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) snel kunnen worden hervat. Ook de andere bewindslieden onderstreepten dat de onderhandelingen zo snel mogelijk terugmoeten naar het forum in Genève. (Reuter/AFP)