CIA overweegt samenwerking met Russen

MOSKOU, 19 OKT. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA overweegt samenwerking met de Russische tegenvoeter.

Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Moskou laten weten na afloop van besprekingen tussen Robert Gates, directeur van de CIA, met de Russische president, Boris Jeltsin, de directeur van de Russische inlichtingendienst, Jevigeni Primakov, de minister voor veiligheid Viktor Barannikov en generaal Fedor Ladyguine, chef van de militaire inlichtingendiensten. “De besprekingen waren hartelijk en beide partijen waren tevreden over de uitkomst”, aldus een officiële verklaring na afloop van de consultaties. Het was voor het eerst dat een Russische leider een ontmoeting had met de directeur van een Amerikaanse dienst die in het communistische Moskou altijd is beschouwd als de grootste vijand. Het was ook voor het eerst dat een zo hoge functionaris van de Amerikaanse inlichtingendienst zich officieel in Moskou ophield.

Eind vorig jaar had Primakov al laten weten bereid zijn tot samenwerking met andere inlichtingendiensten bij de bestrijding van de drugshandel en het terrorisme. Twee weken geleden kondigde hij aan te willen ophouden met spionage-activiteiten tegen die landen die zich bereid zouden verklaren hun spionage tegen Rusland te beëindigen. Waarnemers zien hierin een aanwijzing dat de Russen van de zware last van hun spionage-apparaat afwillen. (Reuter, AFP)