Besnijdenis

In de brievenrubriek schrijft Th. Erwteman: “De besnijdenis is hèt kenmerk van de joodse religie” (NRC Handelsblad, 13 oktober).

Een halve eeuw geleden mag dat in (delen van) West-Europa het geval geweest zijn, wereldwijd is besnijdenis nooit het exclusieve kenmerk van de joodse religie geweest. Men hoeft, behalve aan de islam, slechts te denken aan de vele volkeren in Afrika, Australië, Amerika, Melanesië, Polynesië en Indonesië, of ook het oude Egypte, waar de ingreep al dan niet onderdeel van initiatieriten was.

Pam heeft uiteraard gelijk als hij constateert dat besnijdenis niet alleen op religieuze en medische gronden, maar ook uit hygiënische motieven wordt uitgevoerd. Of dat laatste zinvol is, kan men zich terecht afvragen. Overigens schijnen deskundigen van mening te verschillen over de vraag wanneer en waarom de ingreep voor het eerst werd ingevoerd. Vermoedelijk dateert het gebruik uit de prehistorie.

    • M. Groen