Bange vermoedens over Océ bewaarheid

De bange vermoedens van veel beleggers over de voormalige beurslieveling Océ-Van der Grinten (kopieerapparaten en tekenkamermateriaal) zijn vanmorgen bewaarheid. Begin deze maand maakte Océ bekend de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal uit te stellen van 16 naar 19 oktober. De officiële lezing luidde dat Océ de expiratie van de opties-Océ op de optiebeurs op 16 oktober niet wilde benvloeden. Beleggers hadden daar hun eigen gedachten over.

De derde-kwartaal-cijfers die vanmorgen voor beurs bekend werden, waren volgens een analist "zeer teleurstellend'. Voor heel 1992 voorspelt de directie een winstval van 15 procent, nadat in het derde kwartaal de nettowinst van 22,5 naar 18,5 miljoen gulden gedaald is. Beleggers gooiden hun aandelen-Océ massaal op de markt, zodat de koers in een half uur daalde van 47,50 naar 41 gulden bij een omzet van ruim 150.000 stukken. Rond de middag was de koers 41,20: een daling met meer dan 12 procent.

Océ heeft door zijn activiteiten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sterk te lijden onder de daling van de Amerikaanse dollar en het pond, dat vanmorgen opnieuw in een neerwaartse spiraal raakte. “Daarnaast is er toch sprake van een economische teruggang, waarvoor Océ nog steeds erg kwestbaar is. Weliswaar heeft dat geen consequenties voor de afzet, maar wel voor de prijzen”, zegt analist H. Knebel van de effectenbank Schretlen & Co.

Vorig jaar ging de koers nog 87 procent omhoog tot 61,90, waarmee Océ de een na snelste stijger was na KLM. Océ profiteerde toen nog van een snel explosieve omzettoename in Duitsland, dat inmiddels ook problemen heeft. “Bovendien was er net een nieuwe produktelijn geopend waardoor opgehouden orders werden in een keer wel konden worden verwerkt, maar dat effect is nu ook weg”, zegt Knebel.

Schretlen verwacht pas eind 1993 een herstel van de winst per aandeel, die vorig jaar nog 6,58 gulden bedroeg. Knebel: “De rest van het jaar en ook de eerste twee kwartalen van 1993 blijven moeilijk. Wij houden het op 5,50 gulden voor 1992 en 5 gulden voor heel 1993”.

    • Karel Berkhout