Weer veroordelingen voor fraude bij RKC

DEN BOSCH, 16 okt. De rechtbank in Den Bosch heeft gisteren opnieuw vier topmensen van de Waalwijkse voetbalclub RKC voor fraude veroordeeld. Trainer L.v.V. kreeg 200 uur dienstverlening opgelegd in plaats van vijf maanden celstraf, plus twee maanden voorwaardelijk. Bestuursleden D.O. en P.K. kregen beiden twee maanden voorwaardelijk en vijfduizend gulden boete of honderd dagen cel. Bestuurslid van J.v.D. werd bestraft met 120 uur onbetaalde arbeid of drie maanden cel, en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

Volgens officier van justitie mr J. Pieters is er bij de club voor 1,2 tot 1,8 miljoen gulden gefraudeerd en was dat “slechts het topje van de ijsberg”. De stelselmatige fraude betrof niet geboekte uitgaven en inkomsten, zoals sponsorschenkingen, nooit terugbetaalde leningen, zwart uitbetaalde salarissen en niet afgedragen premies. Er is een compromis met RKC en de betrokkenen gesloten waardoor fiscus en bedrijfsvereniging althans een deel van het verduisterde geld terug zien.

Voorzitter J.H. is eerder al veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijk en vijftigduizend gulden boete. De 50-jarige L. de. W. die tijdelijk penningmeester bij RKC was, is vrijgesproken. De penningmeester C.P. van de Waalwijkse voetbalclub kreeg vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 20.000 gulden boete. Alleen de zaak tegen de 52-jarige P.K. is wegens diens ziekte uitgesteld tot begin volgend jaar.