Weer nucleaire smokkel ontdekt in Duitsland

BONN, 17 OKT. Na een nieuwe vondst van gesmokkeld nucleair materiaal, dit keer ruim twee kilo in München, groeit de bezorgdheid in Duitsland over het grote aantal van zulke gevallen. In justitiekringen heet het dat sinds begin dit jaar al zo'n honderd gevallen van nucleaire smokkel uit Oost-Europa zijn voorgekomen.

Nadat vorig weekeinde in Frankfurt, in een bagagekluis in het station en in een geparkeerde auto met Pools kenteken, twee containers met elk circa 20 gram radio-actief cesium-137 en strontium-90 waren ontdekt, was het midden deze week in München raak. Gisteren maakte de hoofdofficier van justitie in de Beierse hoofdstad bekend dat een speciaal politiecommando woensdag in een auto op een Autobahn-parkeerplaats 2,2 kilo uranium had gevonden. Zeven personen werden aangehouden, van wie twee Tsjechoslowaken en een Duitser nog in arrest zijn.

Uit eerste onderzoek zou zijn gebleken dat om hoog verrijkt uranium ging, dat naar zijn aard (niet naar hoeveelheid) geschikt was voor de aanmaak van een kernwapen. De Münchense hoofdofficier Stocker wilde niet zeggen uit welk land de in beslag genomen partij afkomstig was. Maar dat het uit een Oosteuropees land kwam wordt aangenomen. De Duitse regering heeft zondag aan Polen, de Baltische republieken en de landen van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS) gevraagd om aan hun grenzen scherper toe te zien op smokkel van nucleair materiaal.

Het Internationale Atoomagentschap in Wenen waarschuwt al sinds begin dit jaar dat partijen nucleair materiaal voor de Westelijke zwarte markt uit Oost-Europa worden gesmokkeld. Ook in Italië en Oostenrijk zijn de afgelopen maanden arrestaties verricht wegens smokkel van radio-actief materiaal uit Oost-Europa. Bezorgdheid bestaat in Duitsland bij de politie en het ministerie van milieu ook omdat na een aantal arrestaties, bijvoorbeeld van enkele Polen vorige week, is gebleken dat smokkelaars soms zo roekeloos met radio-actief materiaal omgaan dat zij lijden aan de gevolgen van straling.

Ergens in Duitsland moet zich al enkele weken een hoeveelheid van zo'n twintig kilo gesmokkeld radio-actief materiaal, vermoedelijk opgewerkt uranium-234, bevinden. De politie meende deze partij op het spoor te zijn in het Beierse Rosenheim. Bij een inval in een flat daar bleek woensdag dat de bewoners bij nucleaire smokkel betrokken zijn. Maar radio-actief materiaal werd er niet gevonden. In Bochum is deze week tegen twee Polen en een Duitser een arrestatiebevel uitgevaardigd omdat ze zouden hebben geprobeerd om een kernlading en een partij uranium te verkopen. Zij maakten deel uit van een grotere groep die zaterdag was aangehouden.

    • J.M. Bik