Vastgoedfonds VWN trekt zich terug van beurs

ROTTERDAM, 17 OKT. Het onroerend-goedfonds Vaste Waarden Nederland (VWN) trekt zich terug van de Amsterdamse effectenbeurs. De directie heeft gisteren het beursbestuur een brief gestuurd met het verzoek de beursnotering op te heffen. Directeur T. Wernink sluit niet uit dat de aandelen van VWN in de toekomst worden verhandeld op de incourante markt.

“Of wij de beurs inderdaad verlaten, hangt ook af van de voorwaarden van de beurs”, zegt Wernink. Het beursbestuur wilde gistermiddag niet reageren op het bericht omdat de brief nog niet binnen was. Eerder deze week liet VWN al weten het schrappen van de beursnotering te overwegen, nadat de overname door het beleggingsfonds Rodamco was afgeketst.

VWN, dat een belegd vermogen heeft van ruim 400 miljoen gulden, is grotendeels in handen van institutionele beleggers zoals de verzekeraar ACVB en de pensioenfondsen van Shell en PTT. Wernink: “Ik denk dat slechts 2 tot 3 procent in handen is van beleggers met maar enkele honderden aandelen.” Voor een eventuele uitkoop van de (kleine) aandeelhouders heeft VWN nog geen voorstellen.

De huidige koers van het aandeel-VWN, dat met een waarde van 50 gulden ruim 9 gulden onder de intrinsieke waarde zit, is volgens de directie te laag om de aankoop van onroerend goed te financieren met aandelen. “Wij willem ons belegd vermogen min of meer verdubbelen, onder meer om meer aan kostenspreiding te kunnen doen. Het huidige koerspeil is echter geen goede afspiegeling van de waarde van het onderliggend onroerend goed. Als wij straks weer besloten zijn, bepaalt het onroerend goed de waarde van de aandelen - een zuiverder graadmeter”, zegt Wernink.

De onderwaardering van het aandeel is ook obstakel bij deelnemingen door grote institutionele beleggers. Wernink: “Bij gesprekken met het ABP is gebleken dat zij alleen wilden deelnemen, als we niet beursgenoteerd waren om het risico van koersval uit te sluiten”. Volgens VWN hebben de huidige aandeelhouders de beurs ook niet nodig, omdat zij hun stukken ook ondershands wel kwijt kunnen.

De beursnotering heeft volgens Wernink in het verleden wel zijn nut bewezen: “Onze naamsbekendheid is gegroeid en bovendien eiste een instelling als het ABP juist een beursnotering.” Indertijd lagen de aandelenkoersen van de vastgoedfondsen dan ook boven de intrinsieke waarde.