OVER BADINTER (1)

In de bespreking van het boek "XY. De l'identité masculine'' van Elisabeth Badinter (3/10 jl.) wordt de "biologische basis' van haar - op het eerste gezicht niet eens onsympathieke - ideeën kort uiteen gezet.

Ik wil best geloven dat haar studenten in Parijs hierop met verbijstering reageerden, hetzelfde overkwam mij namelijk ook: wat een onzin. Mannen zijn geen vrouwen met een chromosoom extra, zoals wordt gesteld. Mannen hebben een X en een Y chromosoom, vrouwen twee X chromosomen, het totaal aantal chromosomen is gelijk. De chromosomen, en daarmee het geslacht, liggen vanaf het moment van de bevruchting vast. Het idee dat ""elk mens begint als XX, dus als vrouw, en pas in de loop van de ontwikkeling in de baarmoeder er eventueel een Y-chromosoom bij krijgt'' is een misvatting die een MAVO-scholier in de derde klas een onvoldoende voor zijn/haar proefwerk biologie zou opleveren. Overigens is het onzinnig om het gelijk of ongelijk van ontwikkelings-psychologische ideeën (het woord "therapie' lijkt me te veel eer, dat wekt namelijk de indruk van wetenschappelijkheid) te bewijzen of teontkrachten met embryologische gegevens. Badinter's onbegrip van de embryologie doet dus op zich geen afbreuk aan haar ideeën, aan de andere kant draagt het gescherm ermee weinig bij aan haar geloofwaardigheid.

    • R.J. Quist