Onderzoeker benoemd voor kwestie "Iraq gate'

WASHINGTON, 17 OKT. De Amerikaanse minister van justitie, William Barr, heeft gisteravond een speciale functionaris benoemd die de kwestie van de illegale leningen aan Irak, het zogeheten "Iraq gate', diepgaand moet onderzoeken.

Op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie zei Barr dat een voormalige federale rechter en openbare aanklager, Frederick Lacey, die indertijd door de Republikeinen was benoemd, de zaak voor hem zal beoordelen.

De benoeming van Lacey gaat niet zo ver als de Democraten in het Congres hadden geëist. Zij wilden de benoeming van een volledig onafhankelijke speciale aanklager om deze zaak te behandelen, die president Bush, zelf Republikein, in verlegenheid heeft gebracht.

Een van de Democraten, senator David Boren uit Oklahoma, zei dat Laceays benoeming geen bevredigend substituut is voor een onafhankelijke gerechtelijke onderzoeker. Hij kondigde aan dat de Commissie voor de inlichtingendiensten, waarvan hij voorzitter is, zal doorgaan met het onderzoeken van de zaak.

De kwestie betreft illegale leningen die tot twee jaar geleden in het geheim via een Italiaanse bank aan het Irak van Saddam Hussein werden verstrekt. Het gaat om leningen die via het filiaal van de Italaanse Banco Nazionale del Lavoro in Atlanta, in de Amerikaanse staat Georgia, aan Irak werden verstrekt voor de aankoop van wapens. De leningen werden deel gegarandeerd door de Amerikaanse regering.

Democraten in het Amerikaanse Congres verdenken de regering-Bush ervan dat ze dit "Iraq gate' in de doofpot probeert te stoppen uit vrees dat aan het licht zal komen hoe zeer de regering Irak lange tijd de hand boven het hoofd hield.

Vorige weekeinde beschuldigden het Amerikaanse ministerie van justitie en de centrale inlichtingendienst CIA elkaar ervan essentiële informatie over de zaak te hebben onthouden aan een rechter in Atlanta, die de zaak ook onderzoekt.

Voor Bush, die in een herverkiezingscampagne is gewikkeld en die zich profileert als de president die de oorlog tegen Irak heeft gewonnen, komt de affaire op een buitengewoon gelukkig moment. (Reuter)