Nedship koopt grote portefeuille

De Nederlandse Scheepvaarthypotheekbank (Nedship), onderdeel van de Rabobank, heeft de scheepvaartportefeuille ter waarde van 600 miljoen dollar van Norges Hypotekinstitutt (NHI) overgenomen.

Daarmee krijgt Nedship een dochter (Norship Finance) in de Noorse havenstad Bergen. Beide banken waren in juni al tot een akkoord gekomen over samenwerking maar dat akkoord moest na de ontwikkelingen op de Noorse kapitaalmarkt en de gestegen rente worden herzien. “NHI kreeg problemen met het betalen van de eigen verplichtingen”, aldus general manager P.H.P. Wilde van Nedship Bank. “Ook werd het moeilijker voor NHI om geld te betrekken.” Door de overneming groeit het balanstotaal van de Nederlandse Scheepvaarthypotheekbank van f 2 miljard tot f 3 miljard. Het balanstotaal van NHI daalt van 7,3 miljard Noorse kroon tot 1,2 miljard Noorse kroon (f 335 miljoen). NHI blijft actief in onroerend goed en vliegtuig-financiering, aldus Wilde.