Kunstrijdsters krijgen les van trainster Katarina Witt

DEN HAAG, 17 okt. De beste Nederlandse kunstrijd(st)ers krijgen volgende week advies van Jutta Müller. De Duitse trainster die Katarina Witt naar menige internationale titel leidde, houdt van woensdag 21 tot en met vrijdag 23 oktober tijdens het Herfst-kamp spreekuur.

De kernploeg, aangevuld met drie leden van Jong Oranje, krijgt in Heerenveen deskundig advies van Müller die door de KNSB is ingehuurd om toe te zien bij verschillende trainingen. 's Morgens stapt ze op het ijs, 's middags is er aandacht voor balletoefeningen en een kür op het droge. Ook staat een, lichte, krachttraining op het programma, In de voormalige DDR geen uitzondering, in Nederland een nieuwtje. “We lopen de laatste jaren achter de feiten aan”, weet bestuurslid Posno van de begeleidingscommissie kernploegen. “Daar willen we op deze manier iets aan proberen te doen.”

Intussen heeft de kernploeg nog geen vaste coach. Die komt pas eind 1993 als de cursussen zijn afgerond. De leerlingen, twaalf op B- en acht op het hoogste C-niveau, krijgen ook technische tips van Müller. Posno: “We willen uit eigen kring een coach opleiden om in 1994 eindelijk weer iemand naar de Olympische Winterspelen te krijgen.”

De kernploeg van de KNSB telt momenteel vijf leden: Marion Krijgsman, Conny Stuiver, Monique van der Velden, Katja Kossmayer (de dochter van Sjoukje Dijkstra) en, als enige man, Marcus Deen.