Intel ziet resultaten sterk verbeteren

Intel Corporation, de Amerikaanse producent van micro-processors heeft in het derde kwartaal record omzet- en winstcijfers behaald.

De omzet in het 26 september geëindigde kwartaal kwam uit op 1,43 miljard dollar, twintig procent meer dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De behaalde winst was 241 miljoen dollar (1,12 dollar per aandeel). Een jaar geleden boekte Intel in het derde kwartaal 202 miljoen dollar winst (96 dollarcent per aandeel), daarmee kwam de kwartaalwinst vergeleken met een jaar geleden 19 procent hoger uit.

Volgens Intel zijn de goede cijfers het resultaat van de sterk toegenomen verkopen van personal computers, die na de scherpe prijsdalingen gretig aftrek vinden. In het afgelopen kwartaal zijn voor het eerst meer Intel486 produkten afgezet dan Intel386 produkten. De Intel486 CPU micro-processor is de nieuwe standaard processor geworden voor vele pc-fabrikanten. De massale overstap naar de geavanceerde niewste 486 processor en de lage stand van de dollar in veel landen hebben bijgedragen tot een sterk verbeterde vraag.

In Oregon heeft Intel onlangs een grote bedrijfsvestiging voor "research and development' in gebruik genomen waarmee een investering was gemoeid van 240 miljoen dollar.

Voor het eerst in haar bestaan zal Intel binnenkort overgaan tot dividendbetaling. Aangekondigd is dat voortaan elk kwartaal dividend zal worden uitgekeerd.