Illegale bewoners flats kunnen zich melden

AMSTERDAM, 17 OKT. Het Amsterdamse bevolkingsregister houdt vandaag voor één dag kantoor in het Bijlmersportcentrum, waar door de vliegramp gedupeerde bewoners van de flats Groeneveen en Kruitberg zich melden die niet in het bevolkingsregister staan ingeschreven en zich nog evenmin hebben gemeld. De actie is vooral gericht op illegale bewoners van de getroffen flats.

Wethouder A. Wildekamp van Amsterdam wil zo snel mogelijk een lijst van alle getroffen flatbewoners opstellen. Het gaat daarbij om bewoners van de 160 appartementen die op 4 oktober geheel of gedeeltelijk werden vernield. Wildekamp verwacht dat de lijst van getroffenen zal groeien, omdat illegalen zich nu pas durven melden. Staatssecretaris Kosto van justitie kan deze lijst gebruiken om het verblijf in Nederland van deze mensen te legaliseren.

Het bevolkingsregister in de sporthal van 9.00 tot 18.00 uur geopend. Illegalen die zich tot nog toe niet hebben gemeld, maar van de mogelijkheid tot legalisatie gebruik willen maken, moeten kunnen aantonen dat zij inderdaad in de getroffen flats hebben gewoond. De gemeente zal hun vragen om schriftelijke bewijzen, zoals identiteitspapieren, correspondentie of bankafschriften. Fraude met de te volgen procedure is onmogelijk, stelt een woordvoerder van de gemeente. Hiervoor is “een geheim systeem bedacht dat ook alleen maar werkt als het geheim blijft”, aldus de woordvoerder. De wethouder wil na morgen geen nieuwe meldingen meer accepteren.

De gemeentelijke Dienst Herhuisvesting heeft inmiddels bekendgemaakt dat in de verwoeste of in onbruik geraakte delen van de flats Groeneveen en Kruitberg in totaal 260 eenheden (woningen en kamers) verhuurd werden. Aan 263 huishoudens in die 260 eenheden is inmiddels een woning aangeboden. Verder is aan 28 huishoudens uit de omgeving van de getroffen flats om sociaal-ethische redenen een ander huis aangeboden.