Handelstekort tegenvaller voor president Bush

WASHINGTON, 17 OKT. Het handelstekort van de Verenigde Staten is in augustus met 24 procent gegroeid tot 9 miljard dollar, vooral door een onverwachte daling van de export. Sinds november 1990 is het handelstekort van de VS niet meer zo hoog geweest. Het tekort is een zware tegenvaller voor president Bush.

De cijfers werden gisteren door het Amerikaanse ministerie van handel bekendgemaakt. In juli was er een tekort op de handelsbalans van 7,28 miljard dollar. Ondanks de sterke daling van de dollarkoers, die de uitvoer goedkoper maakte, is de export van de VS in augustus met 6,1 procent afgenomen tot 35,51 miljard dollar. Alle sectoren hadden te maken met die exportdaling, de grootste in vijf jaar.

De import ging met een bescheiden 1,3 procent omlaag tot 44,51 miljard dollar. Door de verslechtering van de economische toestand in de rest van de wereld verminderde de vraag naar Amerikaanse produkten. De uitvoer van auto's, tabak, kapitaalgoederen en industriële produkten ging fors omlaag.

Het handelstekort van 9 miljard dollar ligt ver boven het verwachte niveau van 7,4 miljard dollar. Volgens het ministerie komt het handelstekort over het hele jaar uit op 77,84 miljard dollar, na een tekort van 65,40 miljard dollar in 1991.

De drastische stijging van het handelstekort is een nieuwe tegenslag voor president Bush. In het debat tussen de drie presidentskandidaten van donderdag, verklaarde Bush nog dat “onze export ons op de been houdt in de wereldwijde economische recessie. Ik probeer de export te vergroten.”

Dat probeert Bush vooral te bereiken door buitenlandse handelsbarrières te slechten, onder meer in Japan en China. Met Mexico sloten de VS samen met Canada vorige week het vrijhandelsverdrag NAFTA. Met China werd deze week in principe overeenstemming bereikt over afbraak van Chinese handelsbelemmeringen. President Bush heeft de afgelopen weken ook de druk opgevoerd om een wereldhandelsakkoord in het kader van de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) te bereiken.

De geringe economische groei in de VS van de laatste drie jaar, was voor 70 procent te danken aan stijgingen in export. Zonder exportgroei zou de economische recessie twee maal zo erg zijn geweest. (AP, Reuter)

Het handelsoverschot van de VS met Mexico is in augustus gedaald van 627,3 miljoen tot 175,6 miljoen dollar. Het handelstekort van de VS met Japan daalde van 3,93 miljard tot 3,73 miljard dollar in augustus. Met West-Europa boekten de VS een tekort van 825,3 miljoen dollar.