Gift DSM is Geleen te min

GELEEN, 17 OKT. Burgemeester en wethouders van Geleen zijn niet ingenomen met een gift van honderdduizend gulden van het chemieconcern DSM. Het college acht de bijdrage van het bedrijf aan het twintig miljoen gulden kostende centrumplan “een fooi”. Daarom wil het aan de gemeenteraad voorstellen deze donatie niet te aanvaarden. Dit heeft wethouder J. Nelissen van financiën gisteren gezegd.

Geleen had gerekend op ten minste een half à één miljoen gulden van DSM, aldus Nelissen. Volgens burgemeester en wethouders heeft DSM nog iets goed te maken. Nelissen herinnerde in dit verband aan de commotie die jaren geleden in Geleen ontstond omdat DSM besloot een nieuw kantoorgebouw voor circa vijfhonderd personeelsleden in Sittard te plaatsen. Volgens B&W had dat kantoor in Geleen gebouwd moeten worden, omdat daar ook het grootste gedeelte van de chemische bedrijven van DSM Limburg is gevestigd.

“Ons de lasten, Sittard de lusten”, zo lieten B&W van Geleen destijds weten. Een woordvoerder van DSM zei dat dit kantoor terwille van de bereikbaarheid per openbaar vervoer bij het intercity-station gebouwd moest worden en dus in Sittard. In Geleen stoppen alleen stoptreinen. Bovendien staat dit kantoor volkomen los van DSM-donaties voor zaken die niet rechtstreeks verband houden met de chemische actviteiten van DSM, aldus de woordvoerder.