Gevangenis krijgt afdeling voor baby's

DEN HAAG, 17 OKT. In de half-open gevangenis Ter Peel in Sevenum (Noord-Limburg) zal tijdelijk een speciale afdeling voor gedetineerde moeders met een baby worden opgezet.

Dat heeft staatssecretaris Kosto van justitie gisteren bekendgemaakt tijdens de studiedag "Vrouwen in detentie' in Noordwijk. De afdeling zal over enkele maanden worden geopend en dienst doen tot de bouw van een nieuwe strafinrichting voor vrouwen is afgerond. Waar die komt, staat nog niet vast. Een afdeling in een strafinrichting waar vrouwen hun baby bij zich mogen houden is nieuw voor het Nederlandse gevangeniswezen. Op dit moment mogen vrouwen die tijdens hun detentie bevallen het kind bij zich houden tot het negen maanden oud is. Justitie verwacht dat het om ongeveer zes kinderen per jaar gaan.