EEN EI IN DE OASE

Alles was aangenaam, daar in die zandbepoederde oase. De zon was warm maar niet té, het gezelschap eters bijeengeworpen maar gezellig, het terras lichtbeschaduwd en voor ons alleen.

De gerechten die je kreeg voorgeschoteld waren eenvoudig maar vol van ziel. De bediening kwam en ging onhoorbaar op wollen berberschoenen en zette met een natuurlijke zorgzaamheid het eten op tafel. Zo zou een mens wel alle dagen willen eten. De heerlijkste soepen kwamen er uit de kleine keuken van dit oude hotel met vervlogen reizigerscomfort. Die middag kwam de gebruikelijke soepterrine echter niet op tafel. Een voor de oase belangrijk persoon at toevallig met ons mee en in de keuken kende men zijn preferente voorgerecht: ragoût de légumes mèt een gepocheerd ei. Niet alleen droeg de heer in kwestie het mooiste vlinderdasje in heel de Sahara, hij bleek ook anderszins een uitgelezen smaak te bezitten. Juist dat sensuele eitje was de vervolmaking van die allerverrukkelijkst gesmoorde groentetjes. Aan groenten geen gebrek in de uitgestrekte palmentuinen van een oase, waar vrijwel alles wil groeien onder het zonwerend loof van de hoge dadelpalmen, zolang de natuurlijke waterbronnen niet uitgeput raken.

Voor 4-6 personen:

2 rode paprika's (300 gram)

2 grote vleestomaten (400 gram)

1 kleine courgette (200 gram), geschild

2 vastkokende aardappels (150 gram), geschild

1 flinke ui (150 gram), gepeld

2-3 tenen knoflook (10 gram), gepeld

2 eetlepels olijfolie

zout & versgemalen peper

4-6 kakelverse eieren

1 theelepel (5 ml) korianderpoeder

Leg de paprika's 5 minuten in kokend water en de tomaten 20 tellen. Spoel ze koud onder stromend water en trek de velletjes eraf. Verwijder de zaadjes van de paprika's en snijd ze in brede repen en vervolgens in korte stukken. Snijd de tomaten, courgette en aardappels in blokjes van gelijke afmeting. Halveer de ui, snijd beide helften in dikke plakken en vervolgens dwars op de draad in korte stukken. Snijd de knoflooktenen overlangs in drie plakjes elk. Verhit de olie in een ruime pan met dikke bodem en fruit daarin op halfhoog vuur al roerend de stukken ui tot ze zacht beginnen te worden (niet laten kleuren). Voeg de knoflook en paprika toe en fruit deze al roerend even mee. Roer de blokjes tomaat en courgette erdoor, voeg iets zout toe en leg het deksel op de pan. Stoof de groenten 30 minuten op laag vuur tot de tomaten en courgette hun vocht hebben afgegeven. Voeg dan de blokjes aardappel toe, het korianderpoeder en nog wat zout naar wens. Stoof de groenten nog 20 minuten in gesloten pan op laag vuur tot de aardappels gaar zijn. Houd de stoofsappen in de gaten en voeg zonodig iets warm water toe. Het is de bedoeling dat de tomaten uiteenvallen tot een dunne saus maar de overige groenten hun vorm behouden. Pocheer intussen de eieren, één voor één, 2 minuten elk in een pannetje met water (plus scheutje azijn) dat tegen de kook aan wordt gehouden. Leg elk gepocheerd ei met behulp van een schuimspaan voorzichtig in een bak met koud water om het garingsproces te stoppen. Verwarm de gepocheerde eieren, vlak voor het serveren, tezamen nog 1/2 minuut in een grote pan met zachtjes kokend water. Proef de groenteragoût op zout, maal er peper naar wens over en verdeel de ragoût over warme bordjes. Leg de gepocheerde eieren op de groenten. Geef er Marokkaans brood of stokbrood bij en laat - om de smaak te verhogen - in gedachten een briesje ruisen door de brede kruinen van imaginaire dadelpalmen langs een zandgeschoond terras.

    • Florine Boucher