Brand door duizenden herdacht

FRANKFURT - Ongeveer 1.000 mensen hebben zich gisteravond in Frankfurt verzameld om de vroegere Duitse bondskanselier Willy Brandt de laatste eer te bewijzen. De sociaal-democraat Brandt stierf 8 oktober op 78-jarige leeftijd als gevolg van kanker. Hij wordt vandaag in Berlijn begraven, in aanwezigheid van meer dan 1.600 Duitse en buitenlandse vertegenwoordigers onder wie de vroegere Sovjet-president Michail Gorbatsjov en de Britse kroonprins Charles. Daarentegen is Brandts eerste vrouw Rut, met wie hij 31 jaar getrouwd is geweest, niet aanwezig, omdat zijn jonge weduwe zich daartegen heeft verzet.

In Berlijn defileerden gisteren duizenden zwijgend, sommigen in tranen, langs zijn met een Duitse vlag bedekte baar. Sommigen legden bloemen neer . “Willy, wij danken je, slaap wel”, zei een bewonderaar.

In totaal hebben meer dan 10.000 mensen in Berlijn de laatste eer bewezen aan Brandt, die van 1957 burgemeester van West-Berlijn was tijdens de ernstigste crises van de verdeelde stad, met name de bouw van de Muur in augustus 1961. Gisteravond had een grote herdenkingsplechtigheid plaats, georganiseerd door de voorzitter van de Socialistische Partij, Björn Engholm, en de belangrijkste leiders van de SPD. (Foto EPA)